Skvaller om Blair

En kommande bok om Tony Blair skapar oro inom brittiske Labourpartiet. Författare är nämligen Blairs tidigare mäktige presschef Alastair Campbell.

50-årige Alastair Campbell bytte journalistiken mot politiken en gång i tiden och anses ha varit en av de viktigaste personerna bakom Labours och Tony Blairs framgångar. Under alla år i maktens korridorer så skrev han dagbok och den ligger till grund för den kommande boken. Den 9 juli kommer den ut, med namnet ”the Blair Years”. Om ingen lyckas stoppa den, vill säga.

Flera brittiska medier rapporterar om de starka känslor som boken redan har väckt - och Alastair Campbell har efter påtryckningar tagit bort en del uppgifter... för att inte avslöja alltför mycket hemligheter om bland andra Bill Clinton, George Bush och den brittiska drottningen.

Blairs svordomar ska också ha varit ett föremål för diskussion. Premiärministern brukar inte svära offentligt och är djupt troende, men bakom stängda dörrar är han inte så noga med sitt språk, om man får tro Alastair Campbell.

Premiärministerfrun - Cherie Blair - uppges också vara irriterad över alla detaljer som avslöjas. Och den kommande premiärministern Gordon Brown påstås inte heller vara särskilt road.

En person som har tagit del av boken beskriver den för tidningen The Guardian som fantastiskt indiskret...

                                              Maria Eksedler, London

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".