Astrid Lindgren by Marie Louise Ekman

I Vimmerby inviger man fredag 1 juni Marie Louise Ekmans staty över Astrid Lindgren. Det var efter uppslitande bråk och insändarstormar i lokalpressen som man från Vimmerby kommuns sida valde att släppa den första beställning man gjort, av ett mer abstrakt minnesmärke där fyra konstnärer hade valts ut och istället be Ekman göra ett i samma anda som hennes porträttlika staty av Margareta Krook som står utanför Dramaten i Stockholm.

Det ska vara figurativt i år. Eller eftersom det handlar om skulpturer avbildande en person kanske det snarare heter porträttlikt. Vårt förhållande till statyer har ju varit något ambivalent sedan kungar till häst på meterhöga grantisocklar gick ur modet någon gång på artonhundratalet. Kommun och stat är snåla med att acceptera minnesmärken eller nya gatunamn. Men förra veckan invigdes ett nytt Cornelismonument av bitte jonasson åkerlund i Sthlm i Göteborg ett Wallenbergminnesmärke av Charlotte Gvyllenhammar alldeles konkret och lättilgängligt till skillnad från det omdebatterade wallenberg monumentet i Sthlm.

Marie Louise Ekmans offentliga skulpturer saknar helt hennes filmer eller bildkonstens fascinerande blandning av djuppsykologi humor och absurdism, och gärna för mig, det är en genial tanke att göra en porträttlik Astrid som ”folket” vilka nu de är ville, och så mitt emot henne en stol som ständigt är varm.

Lyssnaren eller läsaren i centrum. Det är intressant att vi kommer tilbaka till en tid full av monument, efter decennier av statyångest. Och det är också intressant att två konstnärer inte kända för att vara så lättolkade gör folkliga älskvärda statyer Ekman och hennes gamla elev Gyllenhammar.

Gunnar Bolin