Ytlig och humorlös Cashback

Filmen Cashback i regi av Sean Ellis handlar om en kille med sömnproblem som börjar jobba nattpasset på butik för att slippa vara ensam under vargtimmarna.

En film som beskrivs som charmig och som kammat hem priser på mindre festivaler världen över. Idag har den svensk premiär.

Jag är ett fan av romantiska komedier. Och jag gillar utmaningar mot både visuella konventioner och berättarkonventioner.

Men tro mig när jag säger.

Cashback är inte ”Årets mest visuella kärlekshistoria” som filmbolaget vill få dig att tro.

Cashback är årets mest irriterande kärlekshistoria.

En konststuderande ung man, Ben Willis – blir dumpad av sin tjej och får svårt att somna, han tar jobb i en nattöppen butik och för att få tiden att gå utvecklar han en talang för att frysa tiden och – vad gör han med den? Vad alla konststuderande unga män skulle göra, naturligtvis. Börjar ta av de kvinnliga snabbköpskunderna kläderna för att beundra deras skönhet samtidigt som han målar av dem. Samtidigt som han gymnasiefilosoferar kring ”skönhetens flyktiga fenomen”.

Föreställ er en film där en stor del av tiden går åt till att frysa bilden – häftigt grepp ca 1920 – och där alla, män, gamla och butiksbiträden är påklädda. Men där de sexiga kvinnliga kunderna står med brallorna nere vid knävecken och tröjorna uppdragna över brösten.

Så, där har ni det visuella.

Kärlekshistorien går ut på att det unga klyftiga kvinnliga butiksbiträdet sitter och bekräftar det unga konstnärs geniet genom att storögt sucka ”Jag har alltid velat bli ihop med en konstnär, någon som ser en”

Regissören Sean Ellis har gjort sig ett namn som het modefotograf och musik och reklamfilmsregissör, don’t quit you dayjob säger jag. Att Anton Corbijns långfilmsdebut Control - om Joy Divison - blev så lyckad är ett unikt undantag från regeln om att begåvade modefotografer är obegåvade regissörer. För ofta blir det just deras filmer så här dumma.

Det är ytligt, uppblåst och humorlöst.

Från början var Cashback en kortfilm. Synd att den inte fick fortsätta vara det.

Karin Magnusson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista