Orange Prize till En halv gul sol

I London har författarpriset The Orange Prize delats ut för tolfte året. Priset är till för kvinnliga författare... och det mest omtalade priset gick för första gången till en afrikansk kvinna:

Priset för bästa skönlitterära bok, gick till Chimamanda Ngozi Adichie....för boken ”Half of a Yellow Sun”. På svenska heter den ”En halv gul sol” och den har precis kommit ut i Sverige.

Chimamanda Ngozi Adichie är 29 år gammal, hon föddes i Nigeria och lever delvis fortfarande där. Boken handlar om 60-talets Nigeria...om krig i det dåvarande området Biafra...om massakrer och svält. I fokus står ond bråd död, etniska utrensningar, moraliskt ansvar - men också kärlek.

Chimamanda Ngozi Adichie är den hittills yngsta person som har fått the Orange Prize på cirka 400.000 kronor...och hon var favorit-tippad. Efteråt sa hon att hon var glad och överraskad...för hon trodde att det var uteslutet att få ett pris, när man är utsedd till favorit.

Boken är hennes andra och nu funderar hon över nästa.

I klassen nya författare belönades Karen Connelly från Kanada för sin bok om Burma:

- Trots ämnet så tyckte vi att den var upplyftande och optimisk...vi tycker det är en väldigt viktig bok, sa en jurymedlem.

Boken ” The Lizard Cage” handlar om politiska fångar i Burma och om hur oliktänkande där riskerar att bli behandlade.

Maria Eksedler

maria.eksedler@sr.se