Oklart rättsläge för pirater och poliser

Igår fastställde Hovrätten för västra Sverige domen på 80 dagsböter för den man från Borås som gjort fyra låtar tillgängliga på internet genom fildelning. En fängelsedom hade gjort det lättare för polisen att i framtiden göra husransakan hos misstänkta fildelare menar vissa experter. Men på branchorganisationen Ifpi säger man att det även framöver går att slå till mot personer som sprider musik i mycket stor omfattning.

Kulturnytts Eric Schüldt kommenterar gårdagens dom.

Det sägs att krig inte har några segrare. Något som den löst löst sammanslutna Piratbyrån verkar ha tagit till sig.

Dom vill fortfarande legalisera fildelning men dömer ut själva debetten som överspelad. Inom en snar framtid, säger dom, kommer lagringmedierna och digitala motorvägar vara så pass avancerade och utbyggda att till exempel hela musikhistorien kommer att kunna rymmas i ett litet fickminne. Fildelning är då bara ett första steg mot den punkt då all information är tillgänlig för alla, hela tiden, överallt.

Skivindustrins företrädare tänker annorlunda och lägger idag ännu mer kraft än någonsin på att polisanmäla fildelare och lobba för hårdare lagstiftning som även i framtiden ska kunna skydda upphovsrätten.

Under tiden blöder branschen mer än någonsin.Sedan år 2000 har skivbolagen förlorat mer än femtio procent av sina intäckter. Ingenting har hittills kunnat stoppa den utvecklingen. Varken hårdare lagar, nya legala alternativ eller tidigare fällande domar.

Om man för en stund lägger bort ideologi och rättstänkande och enbart resonerar krasst ekonomiskt går det snabbt att konstatera att dom branscher som inte bråkat med fildelare, som inte krävt hårdare nypor och fängelsestraff är dom branscher som lättast har kunnat tjäna pengar i dagens allt mer digitaliserade värld.

Tidningsindustrin är ett exempel. Att texter, bilder och reportage även finns gratis på nätet ses idag som självklart. Och datorspelsindustrin, som i alla år har plågats av en enorm piratkopiering, verkar ha kommit tillrätta med problemet genom att lansera produkter som till exempel det omåttligt populära World of warcraft där piratkopiorna inte ses som lika attraktiva som orginalprodukterna.

Utan att säga att dom som sprider upphovsrättsskyddat material gör rätt kan man ändå tydligt se att musikbranschen har misslyckats med att fånga den stora grupp av musikintresserade potentiella konsumenter som idag har vant sig vid att kunna hitta musik både enklare och snabbare illegalt än via dom än så länge få legala alternativ som finns på intenet.

Utifrån det perspektivet är gårdagens dom i hovrätten är ingen seger.

                                                               Eric Schüldt

                                                        eric.schuldt@sr.se