Totalitärt muller i polsk kanondebatt

I Polen rasar en strid som får den svenska kanondebatten att likna en västanfläkt. Utbildningsminister Roman Giertych från Polska familjeförbundet vill ha en ny litteraturkanon i gymnasieskolan - med böcker som hyllar kristna värden, vikten av patriotism och hjältedåd. Och den lista som Giertych nu presenterat påminner många om ett bokbål.

I de polska gymnasieskolorna finns redan en litterär kanon, en ambitiös litteraturlista. Resultatet blev precis så oroväckande som pessimisterna hade fruktat. Det blev en gallring helt värdig nazisternas och kommunisternas utrensningar, ett bokbål där den ena världsberömda författaren efter den andra slängdes på elden: Goethe, Dostojevskij, Kafka, Joseph Conrad. Polackerna Witold Gombrowicz och Stanislaw Witkiewicz som betecknades som en ”principlös narkoman” hamnade också på brasan.

Det blev ett herrans väsen. Nobelpristagaren Wislawa Szymborska protesterade först av alla, sedan kom de allihop: författare, vetenskapsmän och förläggare. Till och med kulturministern tog bestämt avstånd från listan och premiärministern Jaroslaw Kaczynski sa: Jag kan inte tänka mig en litteraturlista utan Gombrowicz och Joseph Conrad.

Utbildningsministern lovade att titta över listan men skandalen är redan ett faktum och den polska regeringen drar än en gång ett löjets skimmer över sig. I helgen skrev den peruanske författaren Mario Vargas Llosa ett öppet brev där han kallar boklistan för en skam och en skandal. Den världsberömde författaren skriver bland annat: Det är sannerligen svårt att förstå att ett land som politiskt och intellektuellt lidit så många år under kommunistiskt förtryck nu har blivit offer för obskyr nationalism från ultrahögern.

Debatten rasar vidare. Den 20 juni ska litteraturlistan vara klar.

                               Kjell Albin Abrahamson, Gdansk