Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommer politiken in i kulturpolitiken nu?

Mårten Arndzen har gjort en närläsning av dom nya direktiven till den kulturpolitiska utredningen för att se vilka politiska sanningar som ligger gömda mellan raderna.

I tre decennier har svensk kulturpolitik varit en mer eller mindre adminstrativ fråga, i huvudsak förvaltad av socialdemokratiska regeringar. Det har gjorts prioriteringar längst vägen, men kursen har legat fast.

Men nu ska den utredas, i grunden, av en borgerlig regering. Vad kommer att förändras? Kommer politiken in i kulturpolitiken nu?

Utredningens sammansättning, med en kommitté av opolitiska experter och en tvärparlamentarisk referensgrupp vittnar om en uttalad vilja till samförstånd. Ambitionen att se över de statliga stödformerna och fixa en tydligare och mer transparent organisation för dem är okontroversiell.

Det står ingenstans att statens ansvar för kulturlivet ska minska. Men fler ska vara med och dela på det, och i gengäld ska kulturen bli bättre förankrad i samhällskroppen, är det tänkt.

Det är här den politiska viljan låter sig urskiljas. För medan fraserna om kulturens egenvärde och frihet aldrig utvecklas till resonemang, skiner en varm entusiasm för dess nytta igenom. För dess betydelse för folkhälsan, för den regionala utvecklingen, för ett kreativt näringsliv och som socialt dunbolster i ”utsatta bostadsområden”.

Kulturpolitiken ska handla mindre om insatser inom det ”egna avgränsade fältet” står det. Utbytet mellan kultur och näringsliv ska utvecklas, liksom samspelet med andra politikområden - då med utgångspunkt i dom andra områdenas målsättningar.

Kulturen som resurs och hjälpreda i samhällsmaskineriet är en gammal tanke. Och inte särskilt borgerlig. Den fick ökad betydelse redan under förre kulturministern, Leif Pagrotsky, med hans entusiasm för de kreativa industrierna.

Så kanske är det bara tiden som fört oss hit? Kanske har kulturen helt enkelt blivit för viktig, för att kunna förbli fri?

Mårten Arndtzén

marten.arndtzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".