Kroppen som tema i tidningen Bang

Sommaren kan vara en tid att läsa tidningar och tidskrifter – de där man inte riktigt hunnit med, de som går att bära med sig lätt, på tåget eller till stranden...Kulturnytt har läst ett gäng tidningar och vi börjar med Anneli Dufva, som har läst Bang.

”Flesh it out” står det på framsidan av det senaste numret av Bang, med kroppen som tema.

Och det är, som vanligt, kul att läsa Bang – det rör sig i tidningen – allt ifrån strikt teoretiska texter till korta nutidsbetraktelser.  Jag tänker på popnörden Viktoria Larssons text om Courtney Love eller hur konkret och tillgänglig Sissela Lindbloms inre brottningsmatch är, hur frisk arkitekten Katarina Bonneviers queertolkning av Selma Lagerlöfs Mårbacka ter sig.

Men kanske har Bang-redaktionen velat för mycket när det försökt klämma in hela kroppen i ett nummer... För nu är frågeställningen egentligen den: vart tog kroppen vägen i det offentliga rummet, i det intellektuella samtalet? Den kropp som inte är objekt. Den kropp som blöder, föder, värker, luktar. Och då hamnar man också – men utan att helt välja det spåret - inuti kroppen, då handlar det om kopplingar mellan kön och sjukdom, kön och anlag.

Och så fort man hamnar där, då börjar det lukta biologism och alltså särartsfeminism …något som är ett rött skynke för likhetsfeministerna, som ju inte vill använda biologiskt kön som förklaringsmodell…

Hur intressant som helst, och möjligen ett nytt steg i striden mellan feminismerna – en diskussion som gott och väl skulle räckt till ett helt Bang-nummer.

Fast sen finns ju ändå huden, ytan, utseendet där i samma Bang – med sin roll i samma offentliga rum.

Men – det är väl bara att inse att ämnet är stort och göra ett nummer till – kalla det  ”strike a pose” – kroppen del 2...

Anneli Dufva

anneli.dufva@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista