Samtida konst i Moskva

Möjligheterna att visa samtida konst i Moskva har i sommar förändrats drasktiskt när ett nytt museum för samtidakonst öppnat i stadens centrala delar. I Moskva finns sen tidigare flera museer med 1900-talskonst. Men den riktigt samtida konsten har främst varit hänvisad till Internationellt uppmärksammade men små gallerier. Det nya museet heter Art4 och är ett privat initiativ av en konstsamlare som behövde plats för sin samling. Vår korrespondent Fredrik Wadström har besökt Art4 i Moskva. Hör hans reportage 07.46 9/7 i Kulturnytt.

En diskjockey vänder plattor i den lilla gränden utanför Art4. Just den här kvällen är det fest för Moskvas unga konstscen, ett sätt för museet att profilera sig bland de stramare statliga institutionerna. För det här ska vara ett samtida museum inte bara till innehållet utan också atmosfären.

Grundaren, konstsamlaren Igor Markin, äger flera fabriker och har gjort sig en förmögenhet i plastbranschen. Fast sedan fem år tillbaka låter han andra sköta företagen och samlar konst på heltid. Markin säger att han från början inte förstod att ett museum inte är samma sak som en konstsamling.

- Ett museum är mer som en show och det hade jag inte väntat mig, säger Markin.

- Vi rör oss mer mot show nu, säger Igor Markin och visar toaletterna där det finns färgpennor utställda. Besökarna har redan målat och klottrat så mycket på kaklet att det ser ut som en avancerad installation.

På Art4:as 600 kvadratmeter visas just nu ungefär en tredjedel av Igor Markins samling. Här finns mindre verk av Ilja Kabakov och Oleg Kulik, stora namn inom den ryska samtidskonsten. Och utspridda i salarna finns en serie foton av ukrainaren Arsen Savadov. På ett av dem har män i röda ballerineklänningar hamnat mitt i en marsch med mycket gamla fanbärande kommunister. Fast annars är det väldigt mycket måleri på Art4, sådant som Igor Markin en gång köpt för att hänga hemma eller på kontoret. Markin säger att nu när han har museet har han slutat köpa målningar.

- Just nu söker vi det nya och ovanliga på konstmarknaden, säger Igor Markin och pratar om installationer och nya tekniker.

Och han har börjat specialbeställa konst direkt till museet. I vart och ett av fönstren ut mot gatan har en rad ryska konstnärer gjort skräddarsydda videoverk, skulpturer och installationer som inte kan ses från museets insida. Men för Igor Markin har det börjat bli svårt att hitta tillräckligt intressanta nya verk till Art4 på den ryska samtidskonstscenen. Han har börjat planera utställningar med intressanta namn från väst och att själv köpa in internationell konst för att bredda museets samlingar.

Fredrik Wadström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".