Frida Kahlo-feber på hundraårsdagen

Hon blev 47 år men var mytisk redan under sin livstid, och i våra dagar har hon kommit att bli en feministikon. I år är det hundra år sen som Frida Kahlo föddes och i Mexico City pågår firandet för fullt. I Palacio de Bellas Artes hålls den största Frida Kahlo-utställningen någonsin, många av de över 350 verken där visas för första gången. Och i Casa Azul, i det Blå huset i Coyoacán, pågår en annan, mer intim utställning. Det var i Casa Azul i södra Mexico City som Frida Kahlo föddes och levde största delen av sitt liv och det är där som det permanenta Kahlo-museet är inhyst.

Lars Palmgren rapporterar.

I dag är Frida Kahlo en mexikansk ikon av samma dignitet som tequila och tortilla. Men så länge hon levde var hon fram för allt den passionerade men lätt bisarra hustrun till Diego Rivera. Den världsberömde muralmålaren kastade en så lång och mörk skugga att till och med Frida Kahlos vibrerande, självutlämnande självporträtt blev osynliga för den dåtida konstvärlden. Först året innan hon dog, 1954, organiserades en separatutställning med hennes målningar i Mexico. Och det dröjde 20 år efter hennes död innan hon upptäcktes på allvar och då skedde det i Europa och i USA och först därefter i Mexico.

Men nu, när 100-årsdagen av hennes födelse firas, är det nästan som om det vore en mexikansk nationalhögtid och i dag är det Diego Rivera som hamnat i skuggan. Men även om det dröjde innan Fridas konst vann erkännande, så var hon som person en myt redan under sin livstid. Både hon och Rivera var aktiva medlemmar i kommunistpartiet, och bägge två var notoriskt och offentligt otrogna - Frida hade till och med ett kort förhållande med Leon Trotsky som levde i exil bara några kvarter ifrån Casa Azul i Coyoacán, men fram för allt hade hon inga problem med att öppet visa att hon även hade kvinnliga älskare. Hon var en gränsöverskridare -feminist, bisexuell, kommunist och därtill livsbejakare med en låga som inte slocknade trots de fruktansvärda smärtor hon levde med alltsen en trafikolycka som i hennes ungdom slet sönder ryggraden.

De som kände Frida Kahlo säger att hon skulle vara lycklig över den folkliga kärlek hon visas dessa dagar men att hon skulle vara förtvivlad över att flera av hennes arvingar har förvandlat henne till en komersiell logo, i enda syfte att tjäna pengar. Frida Kahlo Corporation, FKC, har redan lanserat tequlias, solglasögon och dockor och kommer snart att presentera joggingdojor med Fridas ansikte där Nike-symbolen annars brukar sitta. Men trots det, och trots att det förekommer misstankar om att det i den stora utställningen i El Palasio de Bellas Artes finns flera förfalskningar så är firandet av Frida Kahlo för mexikanarna fram för allt en spännande upptäcksresa i deras eget förflutna. Och det har inte minst att göra med att flera tusen objekt - skisser, fotografier, brev, kläder och annat - som Diego Rivera lät gömma i plomberade rum i det Blå Huset i Coyoacán efter Fridas död, nu för första gången presenteras för allmänheten. Och en av överaskningarna är att många av dessa hittills okända objekt lyfter fram en mycket mer nöjd, harmonisk och humoristisk Frida Kahlo än den hon vill visa i sina självporträtt.

Lars Palmgren

lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".