Lyssnare väljer Putins efterträdare

I Ryssland spekuleras det för varje dag alltmer intensivt om vem som ska efterträda Vladimir Putin som president. Valet hålls i mars nästa år och enligt den ryska konstitutionen måste Putin lämna ifrån sig makten eftersom han redan suttit i två mandatperioder. Nu har en rysk radiostation dragit igång en omröstning där lyssnarna kan välja Putins efterträdare. Men man får bara välja en gestalt ur ett angivet ryskt litterärt verk

Den oberoende radiostationen Echo Moskvy, Moskva-ekot, älskar omröstningar. Många av programnmen har telefonomröstningar under pågående direktsändning och på stationens hemsida finns det en lång rad ämnen där man kan rösta på ett av tre-fyra alternativ. Så att Echo skulle hålla ett eget presidentval var helt väntat men kandidaterna kom som en överraskning. På fredag kväll hålls första omgången i programmet Supermakt men de fyra alternativen är inte hämtade från den ryska politiska maktsfären. Istället kan lyssnarna välja en av rollfigurerna i Alexander Gribojedovs pjäs ”Olycka på grund av intelligens”, ett 1800-talsdrama som fortfarande spelas flitigt på ryska scener.

Omröstningen är ett satiriskt inlägg i den alltmer intensiva ryska debatten om presidentvalet nästa år. Konspirationsteorierna avlöser varandra om vad som kommer att ske inför och under valet. Kommer Putin att utse en efterträdare som folket lydigt väljer? Eller kommer han manövrera så att han kan bli omvald för en tredje mandatperiod? Professionella politiska bedömare gissar lika vilt som väljarna på gatan.

Echo Moskvys lyssnarval handlar därför om vilka egenskaper väljarna vill se hos en framtida president. Persongalleriet i Gribojedovs pjäs innehåller helt olika typer: Famusov - sträng, auktoritär, konservativ, förespråkare av ordning och reda. Eller Moltjalin - kompromissvillig men intrigant, försöker liera sig med alla sidor. Eller kanske Repetilov - liberalen utan handlingsprogram, den opraktiske pratkvarnen. Inför fredagens program kan man förhandsrösta på Echos hemsida och just nu leder den konservative Famusov med 37% av rösterna, följd av den hårdföre militären Skalozub med 27%.

De kommande fredagarna är det nya presidentsvalsomgångar på Echo Moskvy, då med romanfigurer ur Gogols ”Döda själar” och Tolstojs ”Krig och fred”.

Fredrik Wadström

fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".