Hillarys många ansikten

För 35 år sedan skrev den unge journalisten Carl Bernstein tillsammans med Bob Woodward den första i en serie nyhetsartiklar där de undan för undan band president Nixon till ett inbrott i det demokratiska partiets högkvarter i Washington. Nixon avgick och Bernstein och Woodward blev världskändisar. Nu är Carl Bernstein tillbaka med en ny bok om amerikansk politik. Denna gång gäller det inte en sittande president, utan en som vill ha jobbet: Hillary Clinton.  Mikael Timm har läst A woman in charge.

Det är något märkligt med Hillary Rodham Clinton – men vad? Hon är Huvudperson men hon är också osynlig, hur många tv-kameror som än riktas mot henne. Hon är så blank att vi, må vara förvridet, ser vår egen spegelbild när vi tittar på henne. När Bernstein och Woodward skrev Alla presidentens män, boken om Watergate, behövde de inte fråga sig vad som skulle avslöjas. Men var finns hemligheten i A woman in charge? Bernstein tvekar. Det mer än 30 år sedan han lämnade Washington Post för att själv bli en sådan man skriver om: en kändis med en och annan sexskandal, en och annan politisk mediaframgång och en och annan kalori för mycket. Ja, ungefär som Bill.

Men nu är det alltså Hillary han porträtterar. Tyvärr, för jag tror han kunde ha skrivit mer avspänt om Bill. Förresten - vem kan vara avspänd med Hillary? Får man tro den här boken såg till och med Bill en smula nervös 35 år före Monica Lewinsky. Nervös men angelägen.

För att kompensera bristen på närhet öser Carl Berntein fakta: Vilken strömstyrka var det i hennes farfars hus, vilket stående skämt hade hennes far, vad gjorde Hillary för att få en kavaljer till en skoldans, vad sade hon i sitt första tal under Vietnamåren? Det må vara att Bernstein inte är inspirerad, men man kan inte beskylla honom för att vara slarvig.

Malströmmen av fakta till trots framstår Hillary som kvinnan utan egenskaper. Läsvärdet, åtminstone för en europé, ligger i skildringarna av karriärgången. Hillarys koppling till vad vi skulle kalla frikyrkliga värderingar går mycket längre tillbaka och är nog starkare än hennes koppling till demokratiska partiet. Det som överraskar är inte hennes åsikter – de förskjuts med åren och placeringarna i det offentliga livet – utan hennes syn på politik som en slags frälsning.

En ungdomsvän säger att Bill Clinton framstod som en kille som ville komma långt. Hillary var däremot någon med ett högre mål. Och en annan berättar att Hillarys syn på sig själv var att hon var bättre än sin make. Maken var den hon skulle frälsa och förlåta.

Överhuvudtaget framstår Hillary Clinton som starkt religiöst präglad, en religiositet som är både mystisk och pragmatisk. Hon är alltså ganska lik Bush även om han har lättare att ta folk.

Och den berömde journalisten Bernstein då – var är han?

Ja, han får inte tag på sin huvudperson. Trots hans skicklighet, trots alla andra böcker om Hillary – inklusive hennes självbiografi – undrar jag om inte Hillary Clinton kräver en annan sorts journalistik. En slags politisk ikonografi som tolkar gester, tonfall, kläder, frisyrer, ordval – i dem finns hennes värderingar, inte i åsikterna. För en sak visar Bernsteins bok: hon är lysande kampanjmakare, ytterligt kompetent, medveten om varje väljargrupps preferenser och fast besluten att vinna. Där Bill improviserade har hon en strategi. Där Bill fumlade har hon en järnhand överdragen av vita handskar.

Och så finns där något annat, ett himmelskt sus av änglavingar. Hon är en slags medelklassens madonna som drivit den vita, välmenande, vanlighetens värderingar till vägs ände - och där står valurnorna. Ja, när jag läser en del av hennes uttalanden är det nästan så att jag längtar efter Henry Kissingers frammuttrade cynismer – Gud må förlåta mig, Hillary gör det nog inte.

Mikael Timm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".