Femte filmen om Harry Potter nu på bio

Efter massiv marknadsföring är det nu dags för den av många efterlängtade premiären av ”Harry Potter och Fenixorden”. Den femte filmen om den unge trollkarlen på Hogwarts. För regin svarar David Yates och Harry Potter som nu nått tonåren spelas som vanligt av Daniel Radcliffe.

Men går det att förstå något av filmen om man inte sett de andra fyra och läst alla böckerna? Om man till och med glömt vad en mugglare är?

Egentligen spelar det väl ingen roll att just jag, kulturkvinna 40 +, somnar under slutstriden i femte Harry Potter *filmen, för den säljer sig ändå helt själv och jag är väldigt långt borta från målgruppen. Eller? Men det stör mig lite, alla häftiga åskväder och specialeffekter och märkvärdigt animerade hybrider mellan hästar och urtidsfåglar till trots, att det tar mig en timme att få ordning på själva basintrigen. Det är alltid tredje fjärde femte filmen i en svit där man står sig slätt om man inte har fullständig koll på alla onda och goda och mittemellan från filmen innan. Inget bär sig längre helt själv, börjar och slutar nånsin i barnkulturen. Det är alltid mitt i nånstans.

Harry Potter har hur som helst blivit tonåring och han kämpar på med puberteten, vänskaperna, tvivlen, skolan. Och den stora ensamheten, för Harry Potter har ju ingen egentlig familj. Men han har ju sin gåva - om man vill kyssas i Potter-vuxenblivandet så växer det automatiskt ut en mistel över en. Bara en sån sak. Skådisar man minns från andra filmer passerar förbi, han ur Trainspotting hänger i dörren, och titta Gary Oldman och Helena Bonham-Carter som världens äldsta snyggaste gothdrottning.

Över 800 sidor bok blev 2 timmar och arton minuter film. Om man tänker på det viset är det en väldigt kort film. En riktig surkärring till lärare utsänd av Trolldomsministeriet försöker stoppa barnens mer praktiska magiövningar, ta kraften ur dom, men Harry tränar sina vänner i det fördolda med ödesdigra konsekvenser. Den gamla vanliga härvan av ondskefulla dyker upp efter två timmar för en pampig strid och Harry möter mer och mer av sitt eget mörker.Han ska ju bli stor snart. Jag ska nog ta och se den fjärde filmen. Kanske faller bitarna baklänges på plats.

Katarina Wikars

katarina.wikars@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".