USA satsar på nydanande TV för svarta amerikaner

I USA satsas det nu på fler TV-serier speciellt för svarta. Efter framgångarna med serier som Sopranos och Six Feet Under vill nu hela branschen ha en egen exklusiv produktion och dessutom fler TV-kanaler som tydligt vänder sig till svarta amerikaner.

Black Entertainment Television - eller Svart Underhållnings Television - det heter ett TV-nätverk här i USA som funnits i 27 år.

Det finns fler - som TV One med TV-serier för en lite äldre målgrupp

men BET riktar sig till unga ”afroamerikaner och till konsumenter av svart kultur ”.

Kanalerna ser ut som många andra - dåligt producerad underhållning - repriser och musikvideos - varvat med dåligt gjord reklam. Men nu ska det bli annat av - BET ska starta 16 nya TV-serier- den största satsningen någonsin - bland annat Hell Date.

I Hell Date tror den utsatte att det är en kul date - men den andre skapar bara en massa problem - som vilken dokusåpalek som helst. Och nästa vecka startar ”dolda kameran” varianten - SOB - Socially Offensive Behavior - där politiskt problematiska situationer är grejen, som att någon går på restaurang och placeras enligt ras.

Herman Gray som skrivit om ras och TV säger till New York Times att det finns ett problem med att definiera vad ett svart drama kan vara - som i presidentvalskampanjen och Barack Obama - man frågar sig om han är svart nog - eller för svart för att bli president - men att vara svart är inte något homogent som i media - i verkligheten förändras det hela tiden, klassmässigt såväl som geografiskt.

Jesper Lindau

jesper.lindau@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".