Amerikaner trötta på kriget

I torsdags presenterade Vita Huset en rapport till kongressen som utvärderar den militära och politiska situationen i Irak. Och president George Bush håller fast vid att kriget - som nu pågått i fyra år - är framgångsrikt. Men USA är idag en krigstrött nation. Det märks i aktuella nummer av flera politiska tidskrifter.

Det är en politiskt något övergiven president som flyger helikopter fram och tillbaka till Vita Huset - strängt upptagen med att få rätsida på sin politiska ödes-handling - kriget i Irak.

Och han förstår att folket är trötta.

Inte bara folket har tappat förtroendet - hans gamla vänner i kongressen tar artigt avstånd ifrån honom och från få håll i debatten kommer längre någon politisk kärlek.

Vissa neokonservativa står fast - som Charles Krauthammer - 2003 kallade han det snabba Irakkriget för en ”revolution i världens affärer” - i ”National Review” skriver han nu att general Petraeus I Irak måste få chans att visa att kriget går att vinna - men inga positiva ord om Bush.

De konservativa är öppet kritiska - i ”American conservative” skriver gamla Reagan-rådgivaren och presidentkandidaten Pat Buchanan om attacken mot Irak som oprovocerad och kallar Bush för den mest föraktade mannen i mellanöstern - American conservative kritiserar också Bush för att motivera kriget i Irak med att det är en attack mot Al Qaida - något man kallar ”ohederliga argument”.

Och där går de konservativa i USA nu hand i hand med vänstern - i vänstertidskriften The Progressive är man slående ense med de konservativa om att Bush överdriver Al Qaida i Irak och använder det som ett verktyg för att slippa plocka hem trupper.

En gammal Clinton-rådgivare jag pratat med uttryckte det som så - att verkligheten hunnit ifatt presidenten - och i vänstertidskriften The nation publiceras nu berättelserna från 50 namgivna krigsveteraner - det handlar om övergrepp på civila i Irak.

Det politiska samtalet har fått ny gränser - man kan kalla det en ny värdegrund - där finns nästan alla politiska nyanser - förutom de alltmer tysta nykonservativa - de har vitt skilda åsikter - men det gemensamma är kritiken av George Bush.

Jesper Lindau
jesper.lindau@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista