Rysk poesi förlorar en av sina främsta

Igår avled Dimitrij Prigov, en av de främsta poeterna och konstnärerna från den sovjetiska undergroundscenen på 1970-talet. Prigov började skriva poesi som tonåring 1956 men kunde ges ut i Sovjetunionen först 30 år senare i samband med perestrojkan. Han var också fram till sin död verksam som bildkonstnär och performanceartist. Fredrik Wadström rapporterar från Moskva.

Om någon på 1970-talet hade påstått att den dag Dmitrij Prigov dör kommer alla ryska medier att kabla ut nyheten hade den personen knappast blivit trodd. Igår visade till och med rikstäckande rysk tv bilder på Prigov med telegram om att poeten avlidit på sjukhus. Dmitrij Prigov hade varit inlagd i en dryg vecka sedan han drabbats av en hjärtinfarkt och tidningar och radio har haft regelbundna rapporter om hans allt sämre hälsotillstånd.

Den undergroundkrets Prigov tillhörde förde en undanskymd tillvaro under sovjettiden. Tillsammans med bland andra Ilja Kabakov och Komar och Melamid grundade han rörelsen Moskvakonceptualisterna vars idéer var minst sagt svårsmälta för den tidens officiella sovjetiska kulturetablissemang. Så sent som 1986 tvångsvårdades Prigov på mentalsjukhus, ett vanligt sätt att bestraffa dissidenter och oliktänkande. Men med perestrojkan och Sovjetunionens fall vändes begreppen på huvudet. Konstnärer och poeter som Kabakov och Prigov och dennes nära vän Lev Rubinshtein blev inflytelserika storheter i det ryska kulturlivet. Men om Rubinshtein är minimalistiskt sparsmakad i sina experiment har Prigov varit rastlöst produktiv. Han lär ha skrivit omkring 30 000 dikter och medverkade i utställningar med nya konstverk fram till sin död. Att sammanfatta hans stil är med andra ord inte lätt men som poet var han tvetydig, blandade stilar och hade en dragning åt det absurda. Dmitrij Prigov blev 66 år gammal.

Fredrik Wadström

fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".