Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Första sommaren utan BAC

Publicerat onsdag 18 juli 2007 kl 07.46

Konsthallen BAC, Baltic Art Center, i Visby, har de senaste åren vunnit renommé för sin ambitiösa utställningsverksamhet. Varje sommar har man satsat på en större utställning där en internationellt känd konstnär introducerats för den svenska publiken. Men i sommar står konsthallen för första året tom och slutet är nära för BAC eftersom Gotlands kommun inte vill bidra med mer pengar.

– Situationen nu är mycket allvarlig eftersom styrelsen tagit beslut på att ställa in all utställningsverksamhet under 2007 och det är ju ett väldigt drastiskt beslut som man undviker i det längsta, säger konsthallschefen Johan Pousette.

På väggen i BAC:s utställningshall visas ett bildspel med de planerade projekten, de som skulle ha blivit av om inte verksamheten hade ställts in. Och publiken går miste om verk av internationellt kända konstnärer som Pipilotti Rist, Steve McQueen, och Erwin Wurm.

BAC har alltid hållit en hög profil, och det var här som den hyllade sydafrikanske konstnären William Kentridge skapade sitt verk ”Journey to the moon” som väckte stor uppmärksamhet när det visades på Moderna Museet i våras. För vid sidan av utställningarna har BAC också fungerat som en experimentverkstad där man upplåtit ateljéplats åt inbjudna konstnärer. Den verksamheten finns än så länge kvar, men bedrivs på halvfart. 

Bakgrunden till BAC:s ekonomiska problem ligger i att konsthallen förlorat sitt EU-bidrag och inte längre innehar det nationella uppdraget för samtidskonst, som också ger extra pengar. Samtidigt vill inte Gotlands kommun höja sin bidragsdel

- BAC får ett årligt bidrag av Gotlands kommun som är det bidrag man har haft även tidigare och 57 000 gotlänningar bidrar med 900 000 kronor till BAC:s verksamhet och det tycker jag är generöst, säger Inger Harlevi, moderat ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

- Vi är väldigt öppna för att samarbeta med näringslivet, eller rättare sagt vi skulle vara väldigt öppna för att samarbeta med näringslivet om vi hade fler parter inom näringslivet att samarbeta med, säger Johan Pousette.

Totalt handlar det om cirka 1.5 miljoner kronor om året som BAC behöver för att klara en fortsatt utställningsverksamhet. Men eftersom kommunen säger nej till utökade bidrag gör också Statens Kulturråd det. Kommunen tycker inte att det ligger på lilla Gotlands ansvar att finansiera ett konstcentrum på internationell nivå. Och Inger Harlevi har en klar uppfattning om BAC:s tidigare utställningar.

 - De har varit väldigt anonyma för allmänheten. Om du går ut på stan och frågar folk, företrädesvis då gotlänningar som finns här året runt, om de känner till något om BAC:s utställningar, så är det dessvärre väldigt få som gör det, säger Inger Harlevi

Styrelsen har krävt stat och kommun på besked om framtiden i oktober. Men redan nu säger Inger Harlevi att det inte kan bli mer pengar nästa år.

 - Vi får inte mer pengar från den stora kommunkassan.  Och nästa gång man kan ändra på det är i samband med budgetplaneringen för 2009.

Johan Pousette kontrar.

- Jag törs säga att den utställningsverksamhet som vi har bedrivit här sen 2001, är något som den här regionen aldrig har haft. Och det vore en förlust för Gotland att inte ha det kvar.

Och Inger Harlevi håller med om att allt som görs som ger ringar på vattnet för Gotland är bra för Gotland är bra, men att BAC:s utställningsverksamhet inte är det enda som får gott renommé i internationella media.

Clara Törnvall

clara.tornvall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".