Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Upplysande om byggnadskultur

I Kulturnytts sommarserie om tidskrifter har turen kommit till Byggnadskultur, tidskrift för Byggnadsvård, som ges ut av Svenska Byggnadsvårdsföreningen.

Ja, vi reser ju runt i vårt land mera under sommaren. Och vi ser de där fantastiska husen som liksom sitter fast i landskapet och tycks sammanväxta med åkern, skogen och sjön. Och så tänker vi - vilken fullkomlighet, vilken organisk helhet, så självklart att husen står just där. 

Men när man läser i det senaste numret av tidskriften Byggnadskultur, med temat Hus på landet, förstår man att krafterna bakom varje hus och varje utvecklad tillbyggnad har sina egna förklaringar. Begäret efter skönhet, platsens harmoni - ja. Men inte bara.  

När man läser Ulrich Langes illustrativa genomgång av en specifik gård, Ulatofta i Skåne, så förstår vi att bara de senaste hundra årens utveckling på gården styrts av så olika saker som familjens personliga sammansättning, bästa sätt att ta hand om gödslet och lagstiftningen i Sverige och i EU. Skönheten i gårdens hus styrs av skattelagstiftning...

Upplysande läsning, precis som Paul Hanssons genomgång av de där gamla husen längs vägarna, i utkanten av samhällena: smidesverkstäderna, tegelhusen med de långa skorstenarna. Smeden i vårt tidigare samhälle var ju närmast en mytologisk gestalt och nu ser man mest gammal grå aska och rostig metall i högt gräs.

Plötsligt framträder vårt landskap i en annan lyster. Man har, i Byggnadskultur, till exempel bearbetat en flygbild av en gård med alla ekonomibyggnader, sammantaget runt tjugo hus. Så har man plockat bort alla hus utom bostadshusen. Kvar blir bara fem, som står där ensamma, vackra men utan någon samhörighet med naturen. Bara bo - inte arbeta. Två olika världar.

Per Feltzin
per.feltzin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".