Feel good and bad på samma gång

Regissören Sven Taddikenen film ”Emmas lycka” handlar om en medelmåttlig bilförsäljare får veta att han har fått cancer och hamnar hos grisuppföderskan Emma. Filmen är baserad på en bästsäljande bok av Claudia Schreiber.

Det här kan vara den nya tyska filmen eller den ultimata utgåvan av bonde söker man. Emma har en grisfarm och hon är helt suverän på att kärleksfullt slakta grisarna utan bedövning.

Rädsla är värre än döden, som Fassbinder skulle ha sagt.

Det kan bli lite ensamt där på gården, Emma har dessutom skulder upp till taknocken, men indrivaren polisen Henner är lite kär i henne. Han åker runt med sin avtacklade anorektiska mamma som ser ut som något ur den tyska sjuttiotalsfilmen i baksätet. Hon tycker att Emma är en slampa. En dag kraschar en bilförsäljare med bukspottkörtelcancer i trädgården och allt blir annorlunda.  

Ni hör ju, vilken bra intrig. Regissören Sven Taddicken är född 1974 och har fått en uppsjö festivalpriser för sin första film ”Getting my brother laid.” Det här är hans andra , en ”feel good and bad” på samma gång-film, jag skrattar och gråter jättemycket.  Det är tarmar, en del softsex, lite sunkiga män inlåsta i griskättarna, bröllop och begravning och bra musik som kommer förbi i känsliga lägen. Vad kan man mer begära av en film en regnig sommar.

Katarina Wikars

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".