Bengt Ohlssons Gregorius i Guardian

I senaste numret av Guardians litteraturbilaga skriver den kanadensiska författaren Margaret Atwood en lång, grundlig och hyllande analys av Bengt Ohlssons roman Gregorius, som fick Augustpriset 2004.

Det är en bok som slår an helt på egna meriter och det är dessutom en häpnadsväckande glansfull tolkning av ett tidigare mästerverk, skriver Margaret Atwood, som sen ger sig in i en grundlig analys av relationen mellan Hjalmar Söderbergs Doktor Glas och Bengt Ohlssons Gregorius.

Som hon påpekar är det ett riskabelt uppdrag att låna en karaktär ur ett tidigare mästerverk. Att det lätt kan uppfattas som ett övergrepp på en annan författares verk.

Men om det som här landar rätt - kan det och andra sidan ge extra kraft åt båda berättelserna, menar Atwood och skriver vidare att Gregorius är en fullödig, gripande och konstfull nygestaltning av den klumpiga hjälten. Det är också en engagerande undersökning av mänsklighetens sjaskiga sidor, och den makt män och kvinnor utövar över varandra i intima relationer. Inte underligt att den vann pris, avslutar Margaret Atwood sin artikel.

Kulturnytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".