Nytt asiatiskt litteraturpris

Asien har fått sin egen motsvarighet till det prestigefyllda brittiska Bookerpriset. Priset heter ”Man Asian Literary Prize” och kommer att delas ut i år för första gången.

Syftet med priset är att lyfta fram nya asiatiska författare så att dom uppmärksammas också utanför asien. Arrangörerna som vill belysa Asiens växande roll inom världslitteraturen, menar att både kvalitet och bredd på de 240 insända bidragen överträffat förväntningarna.
I fredags presenterades listan på dom utvalda böckerna som tävlar om priset, det handlar om 23 titlar från olika delar av Asien. Nästan hälften av författarna kommer från Indien, men där finns också tävlande från till exempel Burma, Sri Lanka och Pakistan.
Villkoren för de tävlande är att deras romaner ännu inte publicerats och att böckerna antingen skrivit på engelska eller översatts.
Priset delas ut den 10 november och bakom arrangemanget står delvis samma grupp som delar ut Man Booker Prize till anglosaxisk litteratur, som i år gick till Nigerianen Chinua Achebe. Där ligger prissumman på ungefär 800 000 kronor, för den asiatiska motsvarigheten blir priset betydligt mycket lägre, runt 70 000 kronor.
Det framfördes till en början kritik mot att juryn i Man Asian prize bestod av nästan uteslutande västerländska män, så nu har man även plockat in ett par jurymedlemmar med asiatisk bakgrund. 

Lena Bejerot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".