Israelisk stjärnkoreograf på sverigebesök

I helgen anordnade det israeliska danskompaniet Batsheva Dance Company en audition på Riksteatern i Stockholm. Och dit kom dansare från hela världen för att visa vad dom kunde för en av världens främsta koregrafer - Ohad Naharin, konstnärlig ledare för Batsheva, som senast kunde ses på Judiska teatern i Stockholm med föreställningen ”Furo”. I söndags valdes dansare ut till föreställningen ”Kamuyot” - ett samarbete med Unga Riks.

Tio dansare behöver koreografen Ohad Naharin till föreställningen ”Kamuyot” som ska turnera i höst i Sverige under sex månader med Riksteatern. Ohad Naharin är en av världens viktigaste och mest hyllade koreografer. Här i Sverige har hans verk satts upp av bland annat av Cullberg- baletten. År 2000 gjorde han verket LOL med Ana Laguna och Mats Ek på Judiska Teatern. 1990 blev han konstnärlig ledare för det världsberömda Batsheva dance Company. Konkurrensen är hård på Riksteatern i Hallunda där 170 dansare från 28 länder har kommit till audition.

Batsheva Dance Company har framfört ”Kamuyot” med 500 föreställningar i Israel och den är baserad på Ohad Naharins två tidigare verk. Och som många av hans tidigare produktioner är det intensivt och fångar en ung publik. Det är en föreställning där publiken är medskapande. De kommer att sitta i en ring runt dansarna och på så sätt suddas gränsen mellan scen och salong ut.

- I början ser man motstånd från publiken. De skrattar och är inte riktigt trygga, säger Ohad Naharin, men under föreställningens gång sker en förändring.

Det som inspirerar Ohad Naharin är letandet efter rörelse och komposition och för det söker han dansare som måste passa ihop. Dansare som intresserar honom ska vara generösa, ha humor och kunna koppla ihop sin galenskap med passionen för rörelse.

Batsheva Dance Company har dansare från olika delar av världen och Ohad Naharin håller sig alltid borta från etniska, nationella och religiösa när han väljer ut dem. Totalt sexton dansare med tio olika nationaliteter medverkar i uppsättningen av ”Kamuyot”. Som ska turnera med Riksteatern i Sverige i höst och under nästa vår. Premiär blir den 28 november.

Negar Josephi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".