Ny filmpolitik efterlyses

Är det digitala eller statliga biografer som blir kvalitetsfilmens räddning? Efter konkurserna för distributören Triangelfilm och biografkedjan Astoria har SF fått en dominerande ställning på den svenska biomarknaden. För att värna den smalare kvalitetsfilmen har förslag kommit om att låta Svenska Filminstitutet importera och visa film på egna biografer. Digitalbio har också framhållits som en lösning som gör distributionen av smal film enklare och billigare. Så - hur ska den svenska filmpolitiken möta den nya situationen?

Hans Wallmark, moderaternas talesperson i filmfrågor, tror att den nya tekniken kommer att betyda mycket för var och hur filmen når ut.
De amerikanska storbolagen har nu bestämt en standard som kommer att dominera marknaden, för det är trots allt de som styr utvecklingen. Och därför är det först nu läge att i större skala sätta igång digitaliseringen av landet små biografer.

Moderaternas modell är subventionerade lån – att digitaliseringen i sig - på sikt innebär så många andra besparingar för biograferna så att det därför kan vara lönsamt.

Cecilia Wikström från folkpartiet efterlyser också hon en ny filmpolitik.  För hon är oroad över att SF:s nya monopolsitutation kommer att påverka utbudet negativt.
Före jul kommer Folkpartiet att presentera sin syn på hur en ny filmpolitik skulle kunna se ut. Och där verkar alla partier överens – också över blockgränserna. För även Leif Pettersson som är socialdemokraternas talesman i filmfrågor tycker att man måste tänka nytt.

Cecilia Blomberg
cecilia.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista