Bergmanveckan - magiska ögonblicksbilder

Bergmanveckan på Fårö är en årlig filmvecka, som startades 2004 av några lokala entusiaster och organisationer. De skapade Fårö filmcenter, men redan året efter togs veckan över av bland annat Göteborgs filmfestival. Den sex dagar långa festivalen koncentreras kring Bergmans filmer med gäster, seminarier och rundturer på ön. I år gästades Bergmanveckan av regissören Kenneth Branagh, där hans nyinspelning av Trollflöjten visades för första gången i Sverige.

Lars Lönroth har besökt veckan ett flertal gånger - och upplevt magi.

Kulturnytt:  Magiska ögonblick på Fårö

Under Bergmanveckan på Fårö för en månad sedan trotsade jag regnet och cyklade till Gamlehamn där skådespelaren Barbro Hiort av Ornäs skulle introducera en radioteaterföreställning från 1952 av Strindbergs ”Påsk” i regi av Ingmar Bergman och med henne själv i rollen som Kristina. Plötsligt bröt kvällssolen igenom de tunga regnmolnen och vi som satt där på stranden insvepta i våra filtar framför de högtalare som spänts upp mellan raukarna kunde se hur till och med fiskmåsarna slog sig ned på stenarna för att lyssna till Anders Eks magistrala stämma i rollen som den allvarsamme Elis.

Tiden stod liksom stilla när Barbro Hiort af Ornäs berättade om sina första möten med Bergman då hon redan vid slutet av 30-talet spelade med i flera av hans teateruppsättningar på Mäster Olofsgården i Stockholm, Strindbergs ”Lycko-Pers resa”, Pär Lagerkvists ”Mannen som fick leva om sitt liv”.

Också under den förra Bergmanveckan för ett år sen infann sig flera sådana där magiska ögonblick som hämtade ur gamla goda Bergmanfilmer. Som när dirigenten Eric Ericson i Fårö kyrka beskrev den stora lycka han känt under inspelningen av ”Trollflöjten” och plötsligt Bergman själv reser sig upp i kyrkbänken, går fram till altaret och kramar om sin gamle vän. En fortfarande pigg och debattsugen Bergman som sen for fram i sin röda jeep mellan veckans olika föreläsningar och arrangemang och la sig i och hade synpunkter på allt det som sades om honom och hans verk.

Och ingen som var med på Sudersandsbiografen förra sommaren när Bergmanveckan avslutades med en visning av ”Smultronstället” glömmer väl vad veckans hedersgäst, den amerikansk-taiwanesiske filmregissören Ang Lee, sa i sin känslosamma introduktion : ”Smultronstället” med Victor Sjöström som den gamle Isak Borg är nog den varmaste och mest mänskliga film som någonsin gjorts”.

Lars Lönroth

lars.lonroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista