Israeliska teaterröster om Bergman

Även i Mellanöstern var Ingmar Bergman enormt uppskattad. På Habimateatern som är Israels nationalteater spelades Bergmans Höstsonaten i våras och fick fina recensioner. Och nu i sommar har ”Scener ur ett äktenskap” haft premiär. Negar Josephi pratade med med den stora skådespelaren Lia Keonig som spelar i Höstsonaten och Habimateaterns konstnärlige chef Ilan Ronan.

- Vi har förlorat en stor kulturpersonlighet, säger Lia Keonig, en av Israels mest berömda skådespelare som spelar huvudrollen Charlotte i Bergmans ”Höstsonaten” på Israels nationalteater Habima. I sommar har också ”Scener ur ett äktenskap” haft premiär på teatern.

- Eftersom vi just nu jobbar med två av Ingmar Bergmans verk så känner vi oss väldigt nära bergman, säger Ilan Ronan som är Habima teaterns konstnärliga chef. Både Bergmanföreställningarna har blivit hyllade av recensenterna. Ronan säger att i Bergmans verk finns det ett djup som annars saknas i den israeliska dramatiken som mest handlar om Israel och Palestina konflikten.

Negar Josephi

negar.josephi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista