Bergman som yrkesman och människa

Mikael Timm om människan och yrkesmannen Bergman.

Det är något konstigt med alla sedan länge färdigskrivna runor över Bergman. Inte bara det att en så levande människa dödförklarades i förväg utan framförallt denna betygssättning. Bergman hatade skolan, likt Strindberg drömde han mardrömmar om att traggla läxor, examineras  – och betygssättas. Och nu sitter en härskara kriarättare och säger vad som var bra, mindre bra, dåligt, uselt, genialt. Vad som pekar framåt och vad som pekar bakåt och inte minst vad som pekar på dem själva.

Att de gör det för pengar skulle Bergman varit den förste att förstå. Och att det skrivs av äregirighet, ”vi gör alla våra konster för publiken” brukade han säga med ett snett leende.  Men att med glädje sätta betyg hade han nog inte förstått. Livet enligt Bergman består av att förmera, inte förminska.

Förresten tjänar det föga till att värdera hans verk. Vilket betygssystem som än används är det inadekvat. Ett 60-tal filmer, över 120 teateruppsättningar, manus, självbiografiska böcker, noveller och en dikt också. Visst kan man ordna en kronologisk linje, visst kan man etikettera men hos Bergman finns bara nu. Ett allomfattande, allt omslutande NU.

För Bergman var varje enskilt projekt det viktigaste. Ja, det enda. Han glömde namnen på de filmer som gjort honom världsberömd, han mindes inte manus han arbetat länge på utan att få inspelade. Allt var här och nu.

Ett sådant tillstånd låter sig inte mätas. Inte undra på att han under sin långa bana värderades så olika. Ibland var han den störste av de stora, ibland den obetydligaste av borgarbrackor. Rätt ofta var det samma kritiker som utfärdade de olika betygen. Vilket säger något om värderingars relativitet men än mer om rikedomen i hans verk.

Berömmelsen gjorde det inte lättare. När repetitionerna eller inspelningen började var han Bergman Tvivlaren. Inte tvivel som självömkan, inte som en ritual. Det var hantverkarens tvivel. Är nu den här ritningen riktigt bra? Är materialet prima? Är hållfastheten rätt beräknad?

Och sedan, när första dagen gått, kom glädjen. På stillbilderna syns den allvarlige Bergman, sluter jag ögonen hör jag hans skratt. Det han själv tyckte var lite för bullrigt, det som författaren Ulla Isaksson kallade homeriskt. Ett framrullande livsbejakande skratt över detta märkliga liv. I unga år ville han segra, sedan när det inte var så viktigt blev nyfikenheten den stora drivkraften. Då kom glädjen och skrattet var gott.

Tomas Mann och kvällstidningarna, Mozart och den senaste svenska ungdomsfilmen, Dolly Parton och Swedenborg, Ibsen och lite skvaller. Hans livsaptit var enorm.

I många av de tidiga filmerna är huvudpersonerna rädda för ensamheten. Själv verkade han söka den men jag tror inte han var ensam. Han kunde dyka ned i sitt förflutna utan besvär. Han var barnet i en magisk leksakskammare. För den som såg på kunde det verka ensamt, men han levde i en stor gemenskap befolkad av släktingar, klassikerna, samtida konstnärer, musiker, vänner, medarbetare och någon han sett på gatan som gjort en intressant gest.

Han brukade säg att han ville vara som en av de anonyma hantverkare som byggde de jättelika katedralerna. Ingen känner deras namn, men man ser verket.

Just dessa dagar ser vi människan Ingmar Bergman. Senare kommer vi att höja blicken mot katedralens väggar. Vi kommer att skrämmas av de groteska figurerna, le med de älskande paren, skratta med taskspelarna. Tittar vi tillräckligt noga kommer vi att se att allt händer nu. Nu och alltid. I gemenskap.

Mikael Timm

mikael.timm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista