Gettymuseet lämnar tillbaka stulen konst

Igår meddelade den italienska kulturministern att J Paul Getty-museet i Los Angeles har gått med på att ge tillbaka en länge omstridd Afrodite-skulptur till Italien. Museet har redan tidigare återlämnat ett stort antal objekt till både Italien och Grekland. Och kraven på att dom amerikanska museerna ska lämna tillbaka fler konstföremål är många.

Jesper Lindau rapporterar.

 

En stor antik målad vas - som den 2 300 år gamla Asteas-vasen - har fått flyga från Gettymuseet i Los Angeles till Italien. En samling silverobjekt från tiden före Kristi födelse har fått lämna Metropolitan museet i New York och ta samma resa. Och många fler gamla ting väntar på att få borda sina plan tillbaka till Europa under de kommande åren. Det är ofta resultatet av att någon plundrat en utgrävning - sen sett till att grejorna fått en annan historia och sen säljs de - inte sällan till amerikanska museer. Konst må vara skapad fri, men objekten har en tendens att följa pengarna.

Alla lämnar inte tillbaka - flera processer pågår, som i Boston där Museum of Fine Art har en halv staty på en Herakles som ser lite orolig ut. Den undre halvan står på ett turkiskt museum - Turkiet hävdar att den stals 1980. I Boston säger man att den köpts in 1981 men att det inte finns bevis på att den lämnade Turkiet - i alla fall när det var olagligt att föra ut den.

Och Peru vill få tillbaka ca 5 000 föremål som amerikanska forskare tog från Machu Picchu på 1910-talet. De hävdar att de lånades ut men att lånetiden gick ut för ganska länge sen. Även om en museichef är storsint och lämnar tillbaka ett föremål så är det inte utan vånda, och kärleken till den antika konsten är så stark för en museichef att man för att lämna tillbaka i avtal stipulerar att föremålen ska ersättas med hjälp av långsiktiga lån av konst som är lika fina eller värdefull som dom som lämnas tillbaka.

Men när vem som äger väl är klarlagt så är det bra att konst lånas ut och visas någon annastans. Motsatsen - att se på konst som om dess uttryck tillhörde en viss nation, en sorts ”ägandet och betraktandet av konst ska vara nära gropen där det grävdes” filosofi - en sorts nationalstatens besatthet i att drapera sig i ett kulturarv - som kommer just från den egna världen - det blir lätt trist

Jesper Lindau

jesper.lindau@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista