Romantisk film med svårigheter

Ciao Bella heter sommarens stora svenska ungdomsfilm, som har premiär i morgon. Den är regisserad av Mani Maserrat-Agah och manus är skrivet av Jens Jonsson. En berättelse om identitet, romantik och lite fotboll har den kallats.

Men Jenny Teleman såg en ungdomsfilm om och med svårigheter.

En sak står klar, tonåringar har allvarliga problem. Inga småsaker som för ful tröja på diskot, äckligt matteprov eller för lite pengar till kajal. Utan de sörjer sina själsliga tomrum, vill ha barn och betraktar med skräck sina föräldrars förljugna liv.

Just den här historien handlar om Linnea och Mustafa, två ungdomar vars vägar korsas på den enorma fotbollsfesten Gohai Cup i Göteborg. Han är persisk oskuld från Lerum som låssas vara erfaren italienare hon lillgammal hemmadotter med en chartergravidet i magen. Och de inledande rytmiska bildröjet där tusentals rödkindade, studsande, halvklädda liksom elektriskt uppladdade tonåringar snor runt varandra, rinner sakta men säkert ut i en mycket liten privat affär där de två går runt i vita bomullskläder och talar engelska med varandra mellan fina, fumliga och verklighetrogna samlagsförsök. Det är rätt speciellt, och med underbart höga ambitioner att skildra just kärlek.

Sen undrar man så mycket. Som är unga gaypojkar verkligen alltid kvinnohatare, och stoppar majoriteten av dem chokladbitar i stjärten? Ens om de är italienare? Är alla svenska fäder i alla sammanhang alltid oförstående på gränsen till efterblivna? Och är tvåsamhet i liten lägenhet med bebis verkligen drömslutet för en sextonåring idag? Det roliga med filmen är att för många är väl lyckan just det. Och dom alldeles stenhårt heteronormativa romantikerna ska väl också ha en film i jösse namn. Och för queerkidsen blir Ciao bella ett rykande nytt objekt att hata, hata. Skojigt av en debutant. Att göra en så frågvis.

Jenny Teleman

jenny.teleman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista