Planet Terror är här

Före videons genombrott var amerikanska skräckfilmsälskare hänvisade till såkallade Grindhouse-biografer. Nedgångna kvarterssalonger där man visade dubbelföreställningar av korta, råa, billigt producerade våldsfilmer. Grindhouse blev också titeln på regissörerna Quentin Tarantino och Robert Rodriguez gemensamma hälsning till denna gamla skräpfilmskultur. I USA visades filmerna som en helaftonsföreställning men i Europa har de delats upp i två premiärer.Tarantinos ”Death Proof” fick svensk premiär i juni och nu kommerRobert Rodriguez film ”Planet Terror”

Djupt inne i mörkaste Texas har ett nervgift sluppit ut - ett ilsket grönt och bubblande, som förvandlar människor till kannibalvarelser. Med nollställd blick tuggar dom på allt och alla i sin väg. Och huden på de besmittade hänger som seg pizzaost.

Ja, Robert Rodriguez zombie-lek ”Planet Terror” är en film för oss med enkla intressen. Och den frossar i genrens måsten. Det är tätt mellan referenserna till andra filmer från videobutikens dammigaste hörn. För skådespeleriet står en uppsättning b- och c-veteraner som väser fram ordvitsiga repliker, helt enligt boken. Och hotet, det har fötts ur ett misslyckat militärexperiment. Förstås. Men, hur gör man en pastisch på skräpfilm utan att göra en - skräpfilm?

Om man jämför ”Planet Terror” med Quentin Tarantinos makalösa, feministiska råsop ”Death Proof” blir det helt klart. I en genre där manuset betyder inget, och ögonblicken allt, måste man sätta egen prägel. Och Robert Rodriguez är en mer klumpfotad regissör än Tarantino.Han har inte samma dialogkänsla och filmen härmar snyggt, snarare än står på egna ben. Men ett par av ögonblicken är hisnande kul - som när Rose McGowans enbenta strippa mosar zombies med sin kulspruteprotes.

Och någonstans mitt i allt klet och kladd, när barbequesås, vapen, skitiga plastleksaker och förruttnade kroppar geggas ihop i en masskulturens avskrädeshög, när filmen börjar likna ett verk av performancekonstnären Paul McCarthy och man inte längre kan skilja de mänskliga inälvorna från grillkorven, då blir också undergångsstämningen rätt bra.

Clara Törnvall

clara.tornvall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista