Sibiu- nytt svenskt seriealbum

Serier för vuxna är en genre som frodas för tillfället, serietecknarakademin bidrar till att pytsa ut nya löften, den tjugoåriga tidskriften GALAGO har levt upp igen och Manga är ett begrepp i var mans mun. Sibiu heter en liten dyster reseberättelse i seriefrom av Jimmy Jönsson om en tågresa som tar en ände med förskräckelse.

Han är en kyckling som heter Jakob, en ensam kille som hängt lite för mycket på pojkrummet med sin vassa näbb över vampyrfilmer och historier om Vlad Tepes, greve Draculas grymme förebild. Och nu vill Jakob se det på riktigt, det stora spännande östeuropa, där gummor vandrar i dimmiga byar med krucifixet runt halsen.

I sövande långsam takt har Jönsson tagit sig tid att rita ner hans tågresa mot staden Sibiu i Transylvaninen, vilken slutar i en ödlig park där uppe bland bergen i Karpaterna mitt i den grå rumänska 2000-tals verkligheten.

En svårsåld idé som utrikesreportage. För händelselöst, för ovinklat, för långsamt. För kort som roman. För lojt som film.

Men i dom här prudentliga tuschrutorna där allas huvuden är tomma vita bollar, där en glimt av en skylt utanför tågfönstret och en gäspning kan få vara det enda som händer på tre uppslag. Men där tusen gnetigt ditpillade detaljer, visar hur instängt ett ensamt pojkrum faktiskt kan va - precis som sliten småstad i Transylvanien. I sånt tempo hinner historien om det naiva tågluffande fjäderfät från Skandinavien bli alldeles verkligt obehaglig.

Jenny Teleman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista