Dag (Hammarskjöld) av Björn Runeborg

Björn Runeborg har skrivit över 20 romaner, han debuterade 1962 med romanen Utflykten, 2 gånger har han blivit Augustnominerad. Han har även skrivit dramatik för radioteatern och TV. Nu kommer hans senaste roman ut Dag heter den. Annika Sherwin har läst den.

Dag som är en av bokens huvudpersoner - är Dag Hammarskjöld.

FN:s generalsekreterare under åren 1953 till 1961. Boken börjar på 20-talet och slutar med Hammarskjölds begravning den 29 september 1961. Miljön är Uppsala som känns litterärt bekant med Domkyrkan, Slottet, Östra Ågatan och Gunillaklockan.

Miranda Dunkel är 15 år och går i flickskolan hennes pappa är kyrkvaktmästare. Dag Hammarskjölds pappa är landshövding, dom bor på slottet. Dag är 3 år äldre, en begåvad överklassyngling som håller sin mamma i hand när de går på stan, oh han väcker starka känslor hos Miranda. Hennes beundran rör sej i gränslandet mellan besatthet och överdriven vördnad, hon iakttar och följer efter på avstånd.

Ett par klasser under Hammarskjöld på läroverket går Henrik Jagelonius som också drivs av samma fascination för Hammarskjöld, men också för Miranda, en kvinna som jag inte blir riktigt klok på hon manipulerar och styr och ställer och använder sej av Henriks kärlek för att nå ja vad - ett eget liv? Här utspelas ett triangeldrama där den ene huvudpersonen Hammarskjöld är ja i varje fall i det närmaste ovetande om - vilken stor roll han spelar i de andras liv.

Jag gillar det här precisa lite föråldrade språket med ord som själsfränder, ansvar, högmod, barmhärtighet och försoning - det känns inte alls gammaldags nej det ger ett djup och ett allvar åt denna skildring av människor som offrar så mycket av sina liv för någon som de beundrar.

Otidsenligt? Nej, här gestaltas ju dom eviga frågorna om passionens komplexa sidor, och den här hängivenheten kan liknas vid dagens idoldyrkan.

Instängt då? Ja, gör nåt med era liv, varför så stränga mot er själva? Beundra inte bara på avstånd, åk ut, vill jag säga till Miranda och Henrik, det gjorde ju Dag Hammarskjöld, men livsfrågorna brottades även han med, han som hade hela världen som arbetsfält - och samma stränga självrannsakan delade han ju med dom som blev kvar i Uppsala. 

Annika Sherwin

annika.sherwin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista