Maffig operaitalienare i Vadstena

En italienare som arbetar i Stockholm skriver en opera om vår Drottning Kristina. Men – i den här operan abdikerar inte Kristina av religiösa skäl utan av kärlek först till Magnus Gabriel de la Gardie och sen till blivande kung Karl Gustav.

Vad är nu detta?

Jo, det är den opera som Vadstena-Akademien premiärvisade i helgen – den är skriven av italienaren Jacobo Foroni och året var 1849. Sen dess har den spelats en gång året efter. Den här nutida premiären sändes direkt från Vadstena Slott via Sveriges Radio P2. (Finns på P2s hemsida under 30 dagar)

Men vår Per Feltzin både såg och hörde premiären i helgen.

Jag fick lite av en chock. Vilken känslostorm, vilken maffig musik och vilken attack!

Det här är alltså italiensk musik skriven av en blott 24-årig dirigent på lång turné i Sverige. Och det låter som musik jag känner igen trots att ingen har kunnat höra musiken på 150 år. Det klingar väldigt mycket Verdi, men också en hel del av andra mellaneuropeiska tongångar.

Foroni skrev den här operan, mer scenisk musik och fortsatte att leva i Sverige som hovkapellmästare i Stockholm. Men 33 år gammal dog han i kolera.

Musikforskaren Anders Wiklund är mannen bakom det historiska fyndet. 

Fast - utan en så livfull dirigent som Tobias Ringborg undrar jag vad Vadstena-Akademiens föreställning hade blivit av. Han har den ovanligt stora orkestern, 34 musiker, tätt intill sig. Han har hela tiden koll på den unga 16-mannakören och uppmuntrar dem att våga uttrycka sig.

På Vadstena slott spelar man alltid i den så kallade Bröllopssalen. Ett 400 år gammalt kubformat rum där man kan laborera med scenen och publiken. Det som i modernt tal kallas Black box. Men med så många musiker och sångare kan man inte gestalta fullt ut och då har Vadstena-Akademien gjort en halvt koncertant föreställning. Man har kostymer, man agerar lite direkt framför orkestern men utan scenografi.

Men det fungerar alldeles utmärkt eftersom Ringborg själv agerar när han dirigerar, hans kroppsspråk och musikens egen tydlighet gestaltar det hela.

Sopranen Liine Carlsson gör Drottning Kristina. Det är inte helt lätt att agera så pass lite och ändå få ut så mycket genom sin röst.

Andra solister är norska Nina Saetherhaug, Kosma Ranuer och engelska Alexander Grove.

Tyvärr är då verkets psykologi lite tunt. Librettot lyckas aldrig förklara på djupet vad det egentligen handlar om för Kristina: makten, försakelsen, den personliga friheten och ansvaret. Det har regissören Nils Spangenberg förstått och därför valt att låta skådespelaren Irene Lindh bland annat läsa kortare texter av Kristina själv. Det fördjupar även om det inte blir en helhet.

Men ändå – som en herre framför mig utbrast till sitt sällskap efteråt: ”Man blir ju glad av att få vara med om sånt här. Det är ju underhållning!”

Per Feltzin

per.feltzin@sr.se

Musiken i recensionen hämtades från Sveriges Radio P2s direktsändning av premiären i lördagskväll och musiken finns på P2s hemsida under 30 dagar.

Extra information:

Musik Jacopo Foroni. Libretto: Giovanni Carlo Casanova. Dirigent Tobias Ringborg. Regi Nils Spangenberg.

I rollerna: Drottning Kristina Liine Carlsson, sopran. Gustavo Linus Börjesson, baryton. Maria Nina Säterhaug, mezzosopran. Oxenstierna Kosma Ranuer, baryton (gästsolist). Gabriele Alexander Grove, tenor. Talroll som Drottning Kristina Iréne Lindh

Korister Sopraner Sofie Asplund, Regina Fredriksson, Freja Frisk, Jannicke Marmorin. Altar Cornelia Beskow, Johanna Rudström, Rebecca Fjällsby, Marie-Louise Granström. Tenorer Jakob Lundqvist, Josef Hamber, Fredrik Annmo, Robert Lind. Basar Richard Laby, Anton Ljungqvist, Anton Högberg, Peter Strömberg. Orkester: 34 musiker varav 5 ur Camerata Nordicas ensemble. Repetitörer: James Duddle, Eric Skarby

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista