Radio Alla Pugatjova i Ryssland

Den ryska sångerskan och superstjärnan Alla Pugatjova ligger bakom ett skomärke, en parfym, en tidning och ett potatischipsfabrikat. Nu har Pugatjova startat en egen radiostation, Radio Alla. Den finns sedan ett par veckor på det ryska FM-bandet och spelar mjuka poplåtar. I Sverige blev den ryska sångerskan känd på 80-talet genom framträdanden i tv-programmet ”Jacobs stege”. I Ryssland är hon sedan 30 år tillbaka en av de allra största.

Inget programlederi, bara korta jinglar mellan låtarna, ibland med Alla Pugatjovas egen förinspelade röst. Vid vissa klockslag sänds ett par minuters nyheter av det lättare slaget, främst från underhållningsvärlden. Varje timme spelas ett par av Pugatjovas låtar men också hennes förre make, artisten Filip Kirkorov, återkommer ofta i spellistorna. För att inte tala om Pugatjovas synnerligen framgångsrika dotter, sångerskan Kristina Orbakaite. Radio Alla är en station som siktar in sig på den mognare kvinnliga publiken.

Pugatjovas ställning i Ryssland saknar nästan jämförelser med andra länder. I Sovjetunionen fanns det ett skämt som löd: Vem är den där Leonid Brezhnev? Äh, bara en obetydlig politiker under epoken Alla Pugatjova. Det senaste numret av ryska Forbes magazine har en förteckning av de 50 mest inflytelserika ryska idrottspersonerna, artisterna och kulturpersonerna. Enligt Forbes tjänade Alla Pugatjova 25 miljoner kronor bara förra året, vilket innebar en blygsam 15:e plats i inkomstligan. Men när Forbes rankar attraktionskraften hamnar Pugatjova på fjärde plats, före en hel drös nya unga superstjärnor.

Ändå är branschfolk här i Ryssland tveksamma inför satsningen på Radio Alla. Det är trångt mellan de kommersiella musikkanalerna på det ryska FM-bandet och det är mycket idag som är inriktat på nostalgi och sovjetisk populärmusik. Den inflytelserike musikkritikern Artyom Troitskij har sagt att det enda som skulle kunna spela Radio Alla i händerna är att all kommersiell radio i Ryssland är så hemsk. Ett projekt med personlig touch skulle kunna ha chansen att märkas när allt är så likriktat och hårt formaterat, tror Troitskij.

Fredrik Wadström

fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista