Arns framtid

Sveriges Televisions beslut att inte medverka till visningen och finansieringen av de två filmerna om tempelriddaren Arn orsakar nu reaktioner också utomlands. Flera norska och danska tidningar och radiostationer rapporterar att den danske regissören Peter Flinth är mycket förvånad eftersom man påbörjade klipparbetet den här veckan. Andra finansiärer som Danmarks Radio är bestörta och SF Norges högste chef, som sett bitar av det inspelade, förstår inte alls kvalitetskritiken.

Kulturredaktionens Gunnar Bolin kommenterar.

Den bokstavstolkare som ska röna ut exakt varför SvT:s Gunnar Carlsson tog sin pengapung och gick den har att göra, visst de uteblivna timmarna film var givetvis en avgörande del, men allt detta tal om bristande kvalitet mellan och på raderna - vad hade SvT väntat sig? Konstnärtliga triumfer av säg Utvandrarnas kaliber? Nej vi är nog fler som på sin höjd önskat oss lite god riddarbruksaction.

Alla som varit i närheten av Arn projektet vittnar om hur skakigt det varit emellanåt mest av allt p.g.a. ett pressat tidsschema. Bärande finansiärer skulle knytas innan manus förelåg, under inspelningen har manuset ändrats, inte helt ovanligt, men ofta utan någon manusförfattare i närheten och till sist blev det tal om parallella inspelningar för att vinna tid, något som man ändå slapp.

Att SvT:s beslut skakar om SF torde stå alldeles klart oavsett om till sist Bonniersägda TV4 kommer att rädda Bonniersägda SF.

Är det något som väcker oro hos mig så är det den till synes lite slappa inställningen till genrefilm, att man tar lättare på manusskrivande och att man väljer en orutinerad regissör, rimligtvis med mindre konstnärlig integritet och vision. En Arnfilm hade behövt både producent och regissör med hårda nypor och just integritet och vision.

Så långt varningsklockorna - hur filmen är vet vet vi faktiskt inte före december.

Gunnar Bolin

gunnar.bolin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista