Al Jazeera i USA

Trots att amerikanska kabeltevekanaler inte är intresserade av att sända den den arabiska tevekanalen Al Jazeeras engelspråkiga version så har kanalen 10 000 tals tittare i Usa.

Lösningen för amerikaner som vill titta på den 9 månader gamla kanalen är internet.

Det är datorn som gäller för dom allra flesta amerikaner om man vill se Al Jazeeras engelsspråkiga sändningar här i Usa. På hemsidan kan man titta direkt , vill man ha bättre kvalitet tecknar man ett abonnemang - dessutom har tevekanalen ett tätt samarbete med Youtube där närmare 100 000 personer tittar på inslag varje vecka - många av dom från Usa enligt Nigel Parsons, vd för of Al Jazeeras Engelska utbud.

Al Jazeeras engelska sändningar startade i november förra året och når idag ungefär 100 miljoner hushåll i Europa, Afrika och delar av Asien. I Usa finns det bara några få lokal kabeltevebolag som erbjuder kanalen i sitt utbud - dom andra kabel och satellitbolagen har hänvisat till ett det inte finns något intresse.

Från Al Jazeera tror man att det är ett politiskt ställningstagande och säger att deras siffror visar att det finns många intresserade i Usa och att det borde finnas fler som är intresserade av utländska nyheter med tanke på att Usas intressen i Irak och Afganistan

Jenny Sanner Roosqvist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista