Starkt om ung kvinna

Den amerikanska författaren Alicia Erians debutbok, novellsamlingen Kärlekens brutala språk kom 2004. Den handlade om kvinnor och flickor i olika åldrar, avtrubbade, elaka, egensinniga, sexuella. Nu finns också Towelhead - turbanskalle, översatt av Johanna Mo. Producenten Alan Ball som producerade American Beauty och tv-serien Six feet under har fastnat för Towelhead och köpt filmrättigheterna till boken.

”Syrlig, sexig och stark” tycker amerikanska Elle om Alicia Erians debutroman Towelhead - turbanskalle. Andra recensenter har gett romanen en Lolita stämpel.

Själv har jag väldigt svårt att finna sexigheten i berättelsen om den trettonåriga Jasira som förlorar sin oskuld genom en våldtäkt. Första gången kör grannmannen upp sin hand i henne. Andra gången stoppar han in sin penis i hennes mun, trycker ner hennes huvud i mattan och slutligen lägger han sig på henne.

Det är en brutal, obehaglig och stark roman Alicia Erian har skrivit. Den som berättar är Jasira. Allt kommer från hennes tankar och ensamhet. Och efter bara ett fåtal sidor glömmer man att det är en vuxen människa som har skrivit romanen. Den enda man hör är Jasira som bor med sin libanesiska pappa Rifat i Texas. Hennes mamma skickar Jasira till pappan när mammans pojkvän, Barry, får ett anfall och rakar Jasiras bikinilinje. Själv förstår inte Jasira varför hon får skulden och ifrågasätter inte det. Men dåligt samvete får hon för allt. Inte kan hon berätta för pappan att grannmannen våldtar henne för då blir han arg, tror hon. Pappa Rifat är en osympatisk och vidrig man som brukar ge henne spö bland annat om hon använder tamponger för då kan hon förlora oskulden vilket hon redan har men det vet inte han om som sitter där om kvällarna med middagsbrickan framför tvn, hatar Saddam och tittar på infraröda bilder från Kuwaitkriget.

Alicia Erian väcker tankar om rasism, kön och politik genom hela romanen. Pojkvännen Thomas får inte Jasira träffa eftersom han är svart. För att bevisa att hon inte är en rasist som sin pappa har hon sex med Thomas. Hon gör som Thomas säger.

Kanske är Jasira den ensammaste trettonåringen eller så kanske det är så att vara tretton, en ålder då tjejer genomgår så många förändringar och förvirringar. Bitvis gör det ont att läsa den här romanen men man kan inte låta bli. Alicia Erian eller Jasira håller kvar läsaren och det är inte bara genom dom drastiska händelserna som våldtäkt och misshandel. Det kan också handla om en trettonårings naiva sätt att tänka och beskylla sig själv för allt ont som händer henne. Towelhead får många kvinnor att bli glada över att tonårsdagarna är över.

Negar Josephi

negar.josephi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista