Lagom kul med O’Toole

En film av Roger Michell, regissören till Notting Hill, och med manus av Hanif Kureishi, författare till bl.a. Kärlek i en blå tid och Förorternas Budda. Tillsammans har de förut åstadkommit både Mina Sköna Tvättomat och The Mother. Och nu succé igen med filmen Göran Sommardal har lekt med tanken.

Idén till den här filmen är en mycket vacker tanke. Lagom mycket gammal man Peter O’Toole blir lite lagom snuskigt betuttat i lagom mycket ung kvinna Jodie Whittaker. Gamle mannen är lagom nära dödens rand och flickan lagom tätt inpå tonårens fobier och förskräckelser.

Och allt det här är lagom dråpligt, lagom dramatiskt och lagom sorgligt. Peter O’Toole, Leslie Phillips, Jodie Whittaker och Vanessa Redgrave är också om inte obetalbara i sina roller, så i alla fall tillräckligt utmärkta.

Men vad som gör att filmen aldrig blir till, är den där vackra tanken som hela tiden surrar mot fönsterrutan. Nämligen den att den gamle charmören till skådespelare - gorgeous! som servitrisen säger - ska få sluta sina dagar lagom mycket lycklig på samma vågskvalpande sandstrand där han en gång upplevt lyckan, lagom uppeldad och lagom oförskräckt av den lagom otillständiga förälskelse han drabbats av.

Också det som ger filmen liv och framåtanda, de könsdofter och könssafter, grånade tånaglar och prostataimpotens, gammelmanslukt och gubbslem som fogar samman berättelsen, hela det pinsamma, men också förtroliga och lärorika umgänget mellan lagom för gammal och lagom för ung - det hålls i så strikta tyglar av den vackra tanken för att filmen trots allt ska hålla sig kvar på den kommersiella anständighetens matta.

Därför blir det aldrig något riktigt ”mirakel”, ingen trollbindande film. Det stannar vid en lagom vacker tanke.

                                               GÖRAN SOMMARDAL

                                               goran.sommardal@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista