Nöjesguiden - blaserad 25-åring

Gratistidningen Nöjesguiden fyller 25 år. Få tidningar har fostrat lika många skribenter iinom nöjes - och kulturjournalistik.

Senaste numret av Nöjesguiden är återblickande - tidningen fyller 25 år och då kan ju vi som var med som läsare från starten vojja oss lite över tidens gång och alltings förgänglighet. Fast riktigt från starten var jag inte med eftersom Nöjesguiden började i Malmö, men det dröjde inte många år innan den också fanns i Stockholm och Göteborg och för att redan från början slå fast min position i fallet Nöjesguiden så är den uppenbart från ”Det var bättre förr-läktaren”.

Nöjesguiden var under några år ohotade suveräner vad det gällde seriös, och inte minst välskriven nöjesjournalistik.

Sista fredagen i månaden innebar en högtidsstund - bussen från radiohuset till Vaudeville (av alla ställen) nere vid Kungsträdgården och så sitta där med något så modernt som en jättekopp kaffe med väldigt mycket mjölk i och läsa sin Nöjesguiden som räckte - länge.

Nöjesguiden blev sedan plantskola för en närmast löjligt lång lista med många av våra främsta nöjes - och kulturjournalister. Vartefter nittiotalet gick, den första generationen nöjesguidsskribenter lotsats in på dagstidningar radio och TV, så blev också tidningen mindre exklusiv, konkurrens fanns plötsligt, men fortfarande: Nöjesguiden var länge bäst i klassen

När jag då läser detta jubileumsnummer så känner jag det jag känt i rätt många år nu kvar av Nöjesgudiens kvalitet är bara en viss respektlöshet och emellanåt en klar stilistisk talang. Tidningen har gått från vass journalistik om nöjen till - i bästa fall - vassa krönikor om nöjen. Och min trötthet inför produkten (jubla nu redaktionen jag är trots allt 49 - knappast målgrupp) tröttheten infinner sig för att är det något jag inte behöver anno 2007 så är det fler blaserade krönikeskribenter - om än aldrig så välskrivande.

                                                        GUNNAR BOLIN

                                                        gunnar.bolin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista