Tidskrävande konst

”Min yttre gräns är en oändlig mur av punkter”. Så heter den danske konstnären Joachim Koesters verk som visas i Moderna museets utställningsserie den 1:a på Moderna fram till den 16 september. En ensam filmprojektion i ett mörkt rum, baserad på poeten och konstnären Henri Michauxs teckningssviter som han gjorde påverkad av drogen Meskalin. Cecilia Blomberg har varit där:

Henri Michaux ägnade en stor del av sitt liv åt att undersöka språkets tillkortkommanden. Hur språket snarast gör oss isolerade från varandra. Hur försöken till kommunikation ständigt havererar. Det var också en av anledningarna till att poeten Henri Michaux sökte sig mot bilden, konsten som ett kompletterande undersökningsfält. Och på 50-talet under läkares överinseende experimenterade Henri Michaux vidare - med droger. Ville veta vad som händer med hjärnan när den påverkas av en hallucinogen drog som meskalin. Han gjorde långa serier med teckningar där skriften blev svarta kråkor. Lager på lager. Ett svårdechiffrerat mönster i vitt och svart. Och det är nu ett urval av de teckningarna som Joachim Koester har gett liv åt. Så att skriften verkligen rör på sig. Automatiserad. Med eget liv. Det tätnar och blir tjockare och svartare För att sen glesna ut igen. En optisk målning i ständig rörelse. ”Jag ville teckna medvetandet om att existera och tidens ström. Som man känner sig själv på pulsen” har Michaux själv skrivit 1957. Och där kommer Joachim Koester honom nära. För när jag sitter där på golvet i den svarta kuben. Med den loopade slingan ackompanjerad av filmprojektorns surrande. Händer något även i mitt huvud. En känsla av trans. Gå upp i något annat och släppa greppet. Och den tiden måste man nog det här verket få. Vid en hastig blick kan det nog annars framstå som lite meningslöst. Just bara som vad det också är en ensam projektor och lite svartvita tecken på väggen.

Cecilia Blomberg

cecilia.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista