This is England - subkulturens positiva kraft

Det är premiärtid för den engelska filmen This is England av regissören Shane Meadows, en film som utspelar sig i åttiotalets England i skuggan av Margaret Thatcher och Falklandskriget.

I centrum står 12 årige Shaun och stadens lokala gäng av skinheads. Gunnar Bolin har sett This is England.

Thomas Turgoose heter den unge skådespelaren som är Shaun och han spelar honom med den där typiskt engelska, förbluffande autentiska tonträffen där jag knappt kan föreställa mig att det ens funnits en regissör som ropat ”tagning” före scenerna.

Och det är en stor del av den här filmens förtjänst för Shaun är This is Englands bultande lilla förpubertala hjärta. Och han är lika engelsk som vita bönor på rostat bröd eller en folktom dyster gata kantad av tegelröda radhus. Shaun är trulig, lätt inåtvänd efter omgivningens eviga hackande, men med en okuvlig energi och en ständigt knuten näve i och utanför fickan.

För Shaun är mobbad, han är huvud och axlar kortare än de andra i klassen, och han har skolans garanterat löjligaste brallor.

I en tunnel på Shauns väg hem från skolan hänger några andra outsiders - det lokala skinheadsgänget likt en timid variant av Clockwork Orangegrabbarna, och hänger gör också Shauns huvud när han med släpande fötter tar sig hemåt. Men en vänskap växer fram mellan Shaun och gänget.

Shane Meadows vill med This is England sjunga de goda skinhedsens lov, de skins som så här 20 år senare, i alla fall i Sverige, nästan är bortglömda till förmån för den rasistiska variant som tog över i mitten och slutet av åttiotalet. Och det är också om den brytningen som den här filmen handlar.

Shane Meadows berättartempo är till att börja med lågt, filmen glider lojt fram, det är snarast småmysigt att hänga med skinsen när de demolerar rivningshus eller när de bara sitter och slappar, dricker bira, röker på och lyssnar på musik.

This is England skildrar ytterst realistiskt en sliten, av Margret Thatcher glömd, arbetarklass men Meadows vill inte främst uppröra, han problematiserar blir lite sentimental ibland men med sin ensembel av skådespelare får han tom de tuffaste fascistskinsen att framstå som mänskliga och tragiska. Och han visar inte minst på subkulturens positiva kraft, en Ben Shermanskjorta och ett rakat huvud kan göra underverk för en mobbad 12 åring.

Gunnar Bolin

gunnar.bolin@sr.se

(I Kulturredaktionens program Vågen måndagen den 20 augusti 14.03 diskuteras bl.a. den här filmen. Repris tisdag 21 aug. 18.15)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".