Manligt och kvinnligt i litteraturdebatten

I tidningen Kulturen recenseras två nyutkomna böcker Crister Enander skriver om Maja Lundgrens självbiografiska bok, Myggor och tigrar och Nikanor Teratologen om Torbjörn Säfves Dagbok om mörker och ljus. Båda böckerna är skrivna i dagboksform. Det har fått Annika Sherwin att fundera.

Maja Lundgrens bok beskrivs som lite väl högstämd, och pretentiös o med ett alldeles för stort allvar - för det handlar ju nämligen om författaren själv. Säfves bok däremot är en arbetsdagbok eller en årsberättelse som följer Säfves tankar år 2004 och den lever och frustar och gör sig gällande, HAN delger läsaren åtskilliga kloka reflektioner.

Säfve har Witold Gombrowicz som inspirationskälla, så den som gillar Gombrowicz bör även gilla ”denna vitala och genrehybridiska bok med dess generösa överflöd av djupborrande och träffsäkra iakttagelser”.

Men Maja Lundgren - som jämförts med Gombrowicz av andra kritiker - förhäver sig redan i inledningen, där hon jämför sig med Dante, han, som sökte den rena kärleken...”hon som kommer uppkravlande från en radda solkiga sängar, segerviss och stridslysten i sin bekännelse om de män hon haft att göra med mellan svettiga och spermafläckade lakan”. Hon skvallrar och tisslar och tasslar, Säfve däremot skvallrar inte nej han är plågsamt medveten och genomskådande, han gestaltar sitt liv, Maja Lundgren däremot hon ”väljer att krydda anrättningen med lite säljande pikanta inblickar i svenskt kulturliv, sett ur ett sängkammarperspektiv”. Säfve beskriver sej själv som en man med mestadels erotiska drömmar och en självälskare. Lundgren är enligt recensenten gumsjuk, omoget självupptagen och skrävlar om lyckade erövringar.

...och jag som, trots allt, trodde att vi kommit längre.

 Annika Sherwin

annika.sherwin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".