Kriminalkommisarie Irene Huss på bio

Helene Tursten har skrivit sju böcker om kriminalkommisarie Irene Huss. Nu har en av dem blivit film, nämligen ”Tatuerad Torso”.

Vid det här laget har Den svenska snutfilmen samlat på sig så många polis-schabloner, att det räcker att bemanna åtminstone tre mellanstora polisstationer. Samtidigt har det inte dykt upp så många goda manusförfattare, att det förslår ens att fylla den minsta arrestlokalen. Problemet med schabloner är inte i för sig att de är schabloner, utan att de mindre goda filmmakarna föreställer sig att man kan använda polisschablonerna inte som stilisering utan i stället för att skapa intressanta personporträtt.

Då hjälper det inte att en film är bemannad och bekvinnad med storheter som Angela Kovacs, Anki Lidén, Lasse Brandeby, Dag Malmberg och Reuben Sallmander, när de inte har fått vare sig roller, repliker eller någon intresseväckande historia att kliva omkring i.

Av den samtidigt framtrummade lanseringskampanjen att döma ska vi intressera oss för Tatuerad Torso och Irene Huss och dess efterföljare, därför att Angela Kovacs fått Bergmanpriset och därför ska flagga med den kvalitetsmärkningen. Kurtan har för inte så länge sedan dansat ut ur Let s Dance, Dag Malmberg är känd från Saltön. Men frågan gäller ju varför jag ska pytsa ut med 85 kronor för att se en snutfilm, som det finns minst 10 stycken bättre av, per vecka i TV. Där finns det nämligen iscensättare som vet hur man utvinner mervärde ur polisschabloner.

Som åskådare till Tatuerad Torso vill man rätt snart inte veta vem som är mördaren, eller ens hur det ska gå, ännu mindre vill man uppmärksamma replikväxlingarna. Ett tag roar jag mig med att betrakta styckmördarens cirkelsåg som en produktplacering: Bosch eller Black & Decker?

Men inte ens så roligt får man ha det.

Göran Sommardal

goran.sommardal@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".