Livsfarlig litteratur

”Jag har insett att jag med hjälp av den litterära berättelsen har haft privilegiet att få utmana makten” Den som säger det är författaren Roberto Saviano i en intervju i Italienska RAI för en tid sedan.

Något odelat privilegium är det dock inte tal om. Saviano gav för ett drygt år sedan ut romanen ”Gommorra”, med undertiteln ”un viaggio nel impero economico e sogno di dominio della camorra, alltså ”en resa i camorrans ekomiska imperium och dröm om herravälde” en initierad halvdokumentär studie av den napolitanska Camorrans kriminella värld. Boken har sålt som smör och har alltså inbringat en del kulor till författaren men också hot om mer faktiska sådana. Saviano lever sedan en tid tillbaka med poliseskort dygnet runt efter att ha hotats till livet av ett flertal camorraklaner som förekommer med namn i boken. I senaste numret av veckomagasinet L’Espresso berättar Saviano om priset han betalar, om att hela tiden frukta, inte så mycket för sitt eget, men sin familjs liv, vilken så vitt framgår inte har fått något polisskydd än, men också om att det är just ett privilegium att verkligen kunna utmana makten, att möjligen ha skrivit en bok som kommer att förändra samhället. Som för att bära syn för sägen publicerar L’Espresso i samma nummer en intervju med justitieminister Clemente Mastella, som apropos fallet Saviano lovar att ta i med hårdhandskarna mot den organiserade brottsligheten. Exakt hur det ska gå till sägs det inget om. I oktober kommer Savianos bok ut i svensk översättning.

Lars Hermansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".