1 av 2
Brynnhilde - Katarina Dalayman. Foto: Mats Bäcker
2 av 2
Gabriel Suovanen, Katarina Dalayman, Kungliga Operans kör. Foto: Mats Bäcker

Wagners Ringen en succé

Den fjärde och avslutande delen av Wagners Nibelungens ring har arbetas fram under två år på Kungliga Operan i Stockholm.  

I Ragnarök – eller Götterdämmerung – ska allt avslutas, gudarna har övergett människorna och världen ska räddas eller gå under. Regissören Staffan Valdemar Holm har med scenografen Bente Lykke Möller och dirigenten Gregor Bühl hittills mest fått lovord och det har talats om en konstnärlig revansch för en omdiskuterad Kungliga Operan.

Per Feltzin har sett de tidigare delarna och nu också den sista.

Inget snack - succén är komplett. Holm lyckas verkligen visa den här speciella sidan av Wagner. Ibsens, Tjechovs och Frank ”Lulu” Wedekinds Wagner. Människokännaren och samhällsanalytikern Wagner mer än gudatecknaren. Mannen som trots allt har stor kunskap om människans bra och dåliga sidor.

Vad Ragnarök på Kungliga Operan främst berättar om är människans dolda tankar bakom de handlingar de utför. ”Vilken demonisk list är dold i detta?” - frågar sig Brynnhilde. Vad styr det vi gör och varför berättar vi inte om de bevekelsegrunder vi egentligen har. Och vad får det för konsekvenser?

Katarina Dalayman och Lars Cleveman gör Brynnhilde och Siegfried. Suveräna uttolkare på alla sätt och vis. Cleveman fick dessutom hoppa in redan till premären med 6 timmars varsel på grund av sjukdom - han skulle egentligen ha sjungit senare under perioden.

De två befinner sig här i något som kunde vara en hembio från tidigt 1900-tal. En liten biograf i en större herrgård. Där återupplever familjen sina lyckostunder och sina katastrofer.

I Ragnarök är det mycket som ska återberättas för att man, så här mot slutet, ska förstå sammanhangen och det har Holms produktionsteam löst genom långa filmsekvenser bakom sångarna. Dels helt nya filmer som gestaltar det som sjungs, dels faktiskt avfilmade scener ur de tre andra delarna av Ringen. Det är inte ett dugg enahanda eller upprepande, vi påminns i stället om tidigare förnämliga upplevelser.

Filmerna är stumfilmierade, manipulerade så att de känns som dåtida och jag tänker på Sjöströms Körkarlen och egna minnen av mina mor- och farföräldrar. Plötsligt blir tiden runt första världskriget så levande. Det är helt samtida med det som sker på scenen. Människorna bär högtidskläder men också, på ett naturligt sätt, spjut, ridpiska och svärd. Så kommer också texten mer i samklang med handlingen på scenen.

Det är ju nästan en helt profan Ringen och till att börja med saknade jag de mytiska dimensionerna. Men den konsekventa tolkningen har tagit bort saknaden.

Ska jag vifta med ett oroligt finger så är det för framtiden. Nu har Kungliga Operan satsat stort på första klassens sångare - Hans-Peter König som Hagen och Gabriel Suovanen som Gunther ska också nämnas.

Men sen då? Ringen ska leva länge. Den här uppsättningens kärna bygger på det avskalade rummet och på sångare som med sin röst kan gestalta det här allkonstverket. Många andra fina uppsättningar har drabbats efter premiären.

Och när inte dirigenten heter Gregor Bühl? Han och Holm tycks ha samsats mycket bra. Lika precisa, lika koncentrerade. Jag är mycket förtjust i hans sätt att hålla samman Wagners alla tematan, pauseringarna och inte minst hans stora känsla för dynamik. Och sen detaljspelet hos Kungliga Hovkapellet - vilken bredd utan att förlora i intensitet.

Per Feltzin

per.feltzin@sr.se

Sveriges Television ska spela in hela Ringen för sändning, preliminärt, under hösten 2008.

Läs och hör Per Feltzins tidigare recensioner av Ringens olika delar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista