Farliga förbindelser i Helsingborg

Säger man Farliga förbindelser tänker nog de flesta på Glenn Close och John Malkovich, illmarigt plirande i mjugg mot varandra i filmen med samma namn. Men Stephen Frears film Farliga förbindelser från 1988 bygger på Christopher Hamptons pjäs Farliga förbindelser från 1985, som i sin tur är en dramatisering av den franske officeren Choderlos de Laclos brevroman om den frivola högadeln Farliga förbindelser från 1782.

För ett år sedan satte Linus Tunström upp Hamptons pjäs på Stockholms stadsteater, och gestaltade den som en repetition av pjäsen, komplett med regissören synlig och allt.

Nu har Farliga förbindelser haft premiär på Helsingborgs stadsteater. Vad har då regissör Solbjörg Höjfeldt gjort av den? Thomas Lunderquist recenserar den i Kulturnytt 18 september 7.46 och 13.05.

Bland annat säger han så här:

”Helsingborgs stadsteater presenterar en visuellt väldigt tilltalande gestaltning av fixeringen vid njutning och yttre framgång. Om den ska ses som en bister moralitet eller lustfylld frivolitet, det må vara i betraktarens öga.”

Pjäsen spelas till den 15 december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista