Polens första film om Katyn

I går den 17 september, 68 årsdagen av Sovjetunionens ockupation av Polen, ägde en viktig filmpremiär rum i vårt södra grannland. Den gamle mästaren Andrzej Wajdas film Katyn hade nämligen premiär. Katyn är platsen för andra världskrigets mest nedtystade brott, flera tusen tillfångatagna polska officerare mördades på order av Stalin. I april och maj 1940 mördades över 25 000 polska medborgare varav hela 15 000 var militärer.

Kjell Albin Abrahamson om den 81-årige Wajdas senaste film skriven med hjärteblod.

Musiken till filmen Katyn är gjord av Krzysztof Penderecki, mörk och mäktig precis som hela filmen. Katyn är en berättelse om brott och lögn, om massakern som det under alla kommunistiska år var förbjudet att tala om. Wajdas egen far, den 40-årige kaptenen i 72:a infanteriregementet Jakub Wajda hörde till de 4410 män som i Katyn utanför Smolensk avrättades med nackskott. Enligt den kommunistiska propagandan var det tyska nazister som utfört massakern, först 1990 kom det första motvilliga erkännandet från Moskva att bakom dådet stod Stalin och hans hantlangare.

Wajda har gjort en film om sin mor, om kvinnor som väntar på att maken, sonen, pappan skulle återvända från kriget. De kom inte tillbaka, i strid med krigets lagar avrättades alla polska officerare, i Katyn mördades inte bara militärer, i Katyn mördades det fria och oberoende Polen. Katyn är också en film om svek, om polacker som visste sanningen men valde eller tvingades att tiga. Dit hör Andrzej Wajda själv som under alla kommunistiska år ställde upp på den officiella lögnen att han far dödats av nazisterna.

Wajdas Katyn är en film som rör vid de stora frågorna om fosterland, heder och ära. Där finns, som alltid hos Wajda, symboliska scener, som polackerna instängda på en bro, på den ena sidan tyska nazister, på andra ryska kommunister. Eller ryssen som sliter sönder den rödvita polska flaggan. Det röda tygstycket bevaras, det vita blir till benlindor.

Denna Polens första film om Katyn kommer att distribueras i hela 190 kopior. Mottagandet hittills har varit respektfullt men inte överväldigande. Debatten om filmen är redan i gång, själv känner jag som filmrecensenten på Rzeczpospolita: Efter filmen Katyn vill man bara tiga. Tiga på grund av grymheten, förljugenheten, det politiska hyckleriet och att det skulle behöva ta 66 år innan sanningen om Katyn når en bred publik.

Kjell Albin Abrahamson

kjell_albin.abrahamson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista