Åke Sandgrens nya film på Umeå filmfestival

I går invigdes den 22:a Internationella Filmfestivalen i Umeå. Festivalen pågår hela veckan och Kulturnytts Kerstin Berggren var på plats. 

Invigningsfilm i den stora Idunsalongen är Umesonen och sen länge Danmarksbaserade regissören Åke Sandgrens nya film ”Den man älskar”, hans första svenskspråkiga film på mer än tio år.

Utdrag ur filmen: ”Jag trodde att jag visste en hel del om kärlek .. det tror jag inte längre”

Åke Sandgren: Jag ville gärna göra en kärlekshistoria som var med en helt annan ingång, en helt annan vinkel, en helt annan ram.”

Kerstin Berggren: Nog är det en annorlunda ram alltid. Åke Sandgrens film med Sofia Ledarp, Jonas Karlsson och Rolf Lassgård i huvudrollerna, berättar om kvinnomisshandel.

Utdrag filmen: ”Vad gör du? Jag fotograferar dig så att vi inte glömmer. Polisen har tagit honom och de behåller honom, så han kan inte skada dig mer nu”. .

Åke Sandgren: ”Det som jag absolut sa till min manuskriptförfattare - jag vill inte ha ett enda slag i den här filmen! Vi ska inte in och se en film om kvinnomisshandel där vi på något sätt kan räkna ut det, därför att det vet vi - man värjer sig mot det så man nästan kan stoppa, man har svårt att titta in i de här psykena när det är så våldsamt som det nu är i verkligheten. Det är ju groteskt våldsamt. Utan vi ska göra en film om vad som händer efteråt.

Kerstin Berggren: Förutom en lång rad långfilmer och kortfilmer från olika länder, seminarier och debatter, så består den internationella tävlingen i år av åtta filmer från hela Europa.. Prissumman är 5000 euro. Festivalen får bl. a besök av italienske regissören Fabrizio Cattani, grekiske kollegan Costas Kapakas och dito tyska Julia von Heinz.

Sen länge är ju festivalen ett starkt fäste för regionalt producerade kortfilmer och i år har Svenska kyrkan i Umeå dessutom instiftat ett nytt filmpris på 15.000 kronor, riktat till just den regionala kortfilmen.

Kerstin Berggren

kerstin.berggren@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista