Valstrid på Wikipedia

Valkampanjen i USA hårdnar inför primärvalen om drygt tre månader, och nu har striden om väljarna trappats upp på Wikipedia, världens största uppslagsverk på Internet.

WASHINGTON. Hur ska man egentligen beskriva Hillary Clintons säkerhetspolitik? Och vilket foto är mest rättvist av Rudy Giuliani?
  Kandidaterna i den amerikanska valkampanjen dissikeras på Wikipedia, gratisuppslagsverket på nätet som vem som helst kan skriva eller redigera. Och med tanke på att Wikipedia ligger bland tio-i-topp mest besökta webplatser i världen, med 6 miljarder besök per månad enligt Washington Post, så kan det vara avgörande för politikerna hur de framställs där.
  Supportrarna försöker pumpa upp sina kandidatersa goda sidor, och motståndarna vill få in avslöjanden och kritik. Så varje formulering skärskådas - vilket lett till att flera sidor i uppslagsverket fått ta time-out och pausa ett tag när diskussionen varit som hetast.
  Den intensivaste debatten just nu förs kring republikanske kandidaten Fred Thompson, som stigit som en raket i opinionsmätningarna. Är det relevant att berätta att hans fru är 25 år yngre? Och det faktum att han är döpt till Freddie, inte Fred, har lett till djuplodande politiska analyser på diskussionssidan.
  Kandidaternas kampanjansvariga aktar sig för att öppet ge sig in i diskussionen på Wikipedia, men håller förstås noggrann koll. Barak Obamas kansli t ex säger till Washington Post att de övervakar att allt som sägs i uppslagsverket är korrekt.
  Frågan är bara vems verklighetsbeskrivning som är den allra mest korrekta?

Ginna Lindberg
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista