Till Monica Z på födelsedagen

Idag den 20 september skulle Monica Zetterlund ha fyllt 70 år, och som en postum födelsedagspresent ger Monica Zetterlundsällskapet ut boken Till Z - Röster om Monica Zetterlund. Redaktör är Tom Alandh, som tidigare gjort TV dokumentären Underbart är kort om Zetterlund och som också bidrog vid tillkomsten av hennes självbiografi. Annika Sherwin har läst Till Z.

Jag har slitit ut en LP-skiva en gång, det var var Monica Zetterlunds Waltz for Debby som kom ut 1964, med Bill Evans på piano. Sen dess har hon varit Den Ojämförliga för mej. Så när jag fick den här till omfånget lilla minnesboken i min hand, blev jag lite orolig, 94 sidor med minnen och historier om Monica Zetterlund, denna multibegåvade artist, hur ska hennes liv rymmas mellan pärmarna.

Men lugn bara lugn Tom Alandh som inleder och avslutar lyckas med att ge en bred bild av både människan och artisten, 28 släktingar, vänner och kollegor får komma till tals, och med bilder från familjealbumet, bilder där hon utstrålar en sån vitalitet och obändighet inför livet - ja jag kan höra hennes härliga garv som så många av vännerna beskriver. Här berättas det minnen och dråpliga historier och jag blir både rörd och glad, men arg också och tänker jäkla Jantelag som härjade i bruksorterna ”du ska inte tro att du kan” präntades in från början, och bidrog säkerligen till den prestationsångest som växte med åren, ja framgången hade sitt pris.

MEN vilken artist, oh vilken människa, oh ändå så enkel och så -  ja hur var det nu …

(Monica Zetterlund sjunger ”Monicas vals”l med Bill Evans vid pianot en inspelning från 1964.)

Annika Sherwin

annika.sherwin@sr.se

             

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista