Stor brittisk utställning om trafficking

I morgon öppnar en utställning i Storbritannien med ett tydligt ärende. Man vill väcka debatt kring trafficking och synliggöra de många kvinnor som varje år kommer till landet genom sån människohandel.

Omkring 4.000 kvinnor beräknas varje år komma till Storbritannien som offer för trafficking - på olika sätt tvingas dom in i prostitution. Via ett tämligen ovanligt konstprojekt kommer nu deras liv att skildras. Olika installationer ska under en vecka...med start på söndag...visas vid Trafalgar Square i London. Sedan ska utställningen vidare på en rundtur i landet.

Tanken är att visa de prostituerade kvinnornas vardag med alltifrån de drömmar de hade när de lämnade sin hemländer till hur de hamnade här, deras klädsel, lokaler, kunder och så vidare. Projektet stöds av en stor Londonbaserad välgörenhetsorganisation, Helen Bamber Foundation. En rad kulturpersonligheter bidrar också på olika sätt till utställningen, däribland skådespelerskan Emma Thompson.

Konstnären Anish Kapoor som vann det prestigefylla Turnerpriset för sina skulpturer 1991- stödjer också projektet. Till tidningen The Observer säger han att det är skrämmande att vissa grupper i vårt samhälle är osynliga och syftar på hur prostitutionen bara fortgår utan att dom drabbade får någon större uppmärksamhet.

                                                       Maria Eksedler

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista